Er vælgerne mere blå, end de tror?

VALG: Hvis vælgerne stemmer ud fra Altingets 'Kend Din Kandidat', vil blå blok få et kanonvalg, viser analyse. Men det er der naturlige forklaringer på, lyder det fra instituttet bag.
Hvis valget blev afgjort på baggrund af de 20 spørgsmål i Altingets 'Kend Din Kandidat', så kunne Lars Løkke Rasmussen (V) med ro i sindet se frem til fire år mere i statsministerbilen.

Og en enkelt afhopper eller to efter valget ville ikke bringe flertallet i fare.

En undersøgelse fra Analyse Danmark viser således, at 63,2 procent af de adspurgte vælgere, som har prøvet de 20 spørgsmål, er mest enige med en kandidat fra blå blok. Undersøgelsen viser, at flest er enige med kandidater fra Dansk Folkeparti, og at Kristendemokraterne, som regnes med i den blå blok, vil brage ind i Folketinget med 15 procent af stemmerne. 32,7 procent rammer en kandidat fra rød blok.

Meget spiller ind
Noget tyder altså på, at vælgerne er mere blå, end de selv tror, når man tager de seneste meningsmålinger i betragtning.

Men sådan kan analysen ikke uden videre udlægges. For der er flere ting, der spiller ind hos de vælgere, som bruger 'Kend Din Kandidat' som pejlemærke, lyder forklaringen fra Henrik Feindor Christensen, der er administrerende direktør og partner i Analyse Danmark. Han peger på, at vælgerne kan være optaget af andre emner end dem i de 20 spørgsmål.

Kend Din Kandidat tager ikke højde for, hvem man ønsker som statsminister. Det kan godt være, at nogle af vælgerne er fuldstændige enige med Margrethe Vestager, men vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Henrik Feindor Christensen, Administrerende direktør og partner i Analyse Danmark

"Desuden er de 20 spørgsmål ikke vægtet efter, hvad man synes er vigtigst. Og desuden er der mange, der siger "hverken eller" til spørgsmålene, og derved rammer de kandidater, der ikke har taget stilling til så meget," siger han og mener, at statsministerkandidaterne har stor betydning.

"Kend Din Kandidat tager ikke højde for, hvem man ønsker som statsminister. Det kan godt være, at nogle af vælgerne er fuldstændige enige med Margrethe Vestager, men vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister," siger han og peger på, at det også har en betydning, i hvor høj grad kandidaterne har fulgt partilinjen.

"Vi kan se, at partierne har forskellig disciplin, hvor nogle af partiernes kandidater flyver fra højre til venstre. Og det betyder, at de får større chance for at ramme, da de er dækket ind over hele spektret," siger han

Det hænger meget godt sammen med, at Kristendemokraterne er det parti, hvor der er den største spredning blandt kandidaternes svar (læs mere her).

Flest rammer sit parti og fløj
Analyse Danmark har også undersøgt, hvad deltagerne vil stemme i virkeligheden, og det viser sig, at stort set alle, der i de 20 spørgsmål er enige med Kristendemokraterne, vil stemme på partier i rød blok.

De vælgere, som i testen er enige med Dansk Folkeparti, men ikke vil stemme på partiet, vil i stedet fortrinsvis stemme på Venstre eller Socialdemokraterne.

Analysen viser også, at på nær dem der er mest enig med en kandidat fra Kristendemokraterne, så rammer langt de fleste i testen en kandidat fra det parti, de ønsker at stemme på eller i det mindste en kandidat fra den samme fløj.  

Eksempelvis vil næsten alle, der rammer Socialdemokraterne, stemme enten S, SF eller Enhedslisten. På samme måde vil dem, der får en Venstre-kandidat, stemme enten Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller Konservative.

Altingets "Kend din Kandidat" findes også på TV2's hjemmeside, hvor over 1 million mennesker har brugt den.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser