Erstatningseksplosion skal undersøges

SKADER: Den voldsomme stigning i udgifter til patientskadeerstatninger får nu politikerne til at kræve årsagen undersøgt.
Erstatningerne for skader  i sundhedsvæsnet er en del af regionernes budgetter på sundhedsområdet.
Erstatningerne for skader i sundhedsvæsnet er en del af regionernes budgetter på sundhedsområdet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Bliver det stadig mere farligt at være indlagt på hospitalet, eller har stadig flere patienter fået øjnene op for muligheden for at få erstatning?

Det spørgsmål vil politikerne nu have undersøgt. Det sker, efter at Altinget i går kunne bringe nyheden om, at regionernes udgifter til erstatninger for skader på grund af medicin og behandlinger i det offentlige og private sundhedsvæsen er fordoblet.

På bare fem år, fra 2006 til 2011, er udgifterne til erstatninger steget fra 400 til 800 millioner. Med til historien hører nemlig, at antallet af anmeldte skader til patientforsikringen i samme periode er steget fra 5.182 til 8.374.

Det eneste, som ikke er steget, er andelen af sager, som falder ud til patientens fordel. Den ligger helt stabil: Fra 2006 til 2011 har omkring hver tredje erstatningsansøger fået erstatning.

Sundhedsminister skal melde ud:
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, kalder udviklingen i udgifterne og erstatningsansøgningerne for "dramatisk".

Hvis de seneste års stigning i erstatningsudbetalinger fortsætter, vil regionernes udgifter i løbet af to år runde en milliard årligt. Siden 2008 har de årlige stigninger været på mellem 14 og 30 procent.

"Det vil sætte sundhedsvæsnet under yderligere økonomisk pres. Derfor vil det være godt at få undersøgt, hvad den præcise årsag er til stigningen. Men det, vi skal frem til, er, at færre kommer til skade," siger Stine Brix.

Hun vil nu via Folketinget spørge fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr, om hun også vil tage initiativ til at undersøge årsagerne for udviklingen i udgifterne til patienterstatninger.

LA: Kig på incitamenterne 
Liberal Alliances sundhedsordfører, Joachim B. Olsen, finder det også fornuftigt at få klarlagt årsagerne til stigningen.

"Samtidig tror jeg også, at man i sundhedsvæsnet måske skal se på, om man via økonomiske incitamenter kan gøre det mere attraktivt at investere mere i at undgå skader. Det er langt fra altid, at man har dette incitament i dag," siger Joachim B. Olsen.

SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, er med på at få undersøgt baggrunden for stigningerne.

"Helt generelt tror jeg, at opmærksomheden på muligheden for at få erstatning er en stor del af forklaringen. Men når vi nu ser Patientforsikringens årsrapport, så kan man mere konkret tage stilling til, hvad man skal undersøge," siger Jonas Dahl.

Patientforsikringens årsrapport udkommer senere på året.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed mener, at de nye tal bør være et wake-up-call for politikerne og hele sundhedsvæsnet. 

"Hermed er der sat endnu en streg under, hvor vigtigt det er at forebygge utilsigtede skader i sundhedsvæsnet. Der er flere og flere eksempler på, at patientsikkerhed er en god forretning. Det er klart, at det er billigere, når patienterne behandles rigtigt fra begyndelsen, og der ikke opstår skader og komplikationer som fx tryksår eller infektioner," siger Lotte Fonnesbæk, sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00