Et år efter: Sådan gik det til, da ministre, borgmestre og embedsmænd rejste til Paris og hyldede Vingegaard

Embedsværket på Slotsholmen fik travlt med koordineringen, da det i juli 2022 begyndte at stå klart, at en dansker ville vinde Tour de France. En gruppe på omkring 30 personer, bestående af ministre, topembedsmænd og borgmestre med ægtefæller drog afsted. Altinget rekonstruerer dagen set fra det politiske maskinrum.

Statsminister Mette Frederiksen fløj til Paris for at tage del i fejringen af Jonas Vingegaard 24.&nbsp;juli 2022. Arkivfoto.<br>
Statsminister Mette Frederiksen fløj til Paris for at tage del i fejringen af Jonas Vingegaard 24. juli 2022. Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenRasmus Dahl Løppenthin

Prolog

Det var slet ikke meningen, at Mette Frederiksen (S) skulle være i Paris den julidag i 2022. 

Efter en barsk sæsonafslutning med anklager om magtfuldkommenhed, kritik fra Minkkommissionen og en valgtrussel i slowmotion fra Radikale, var statsministeren taget på ferie på Lanzarote. 

Men en tidligere fiskefabriksmedarbejder fra Thy fik hende til at ændre planer.  

For i anden halvdel af juli stod det klart, at meget skulle gå galt, hvis ikke Jonas Vingegaard skulle vinde verdens største cykelløb, Tour de France. 

Lørdag 23. juli cementerede danskeren den samlede sejr ved at distancere slovenske Tadej Pogačar på den afsluttende enkeltstart.

Samme dag bestilte Mette Frederiksens folk i Statsministeriet en flybillet, så hun søndag via Bilbao kunne flyve til Paris og overvære Jonas Vingegaard triumfere i gult på podiet i Paris. 

Mette Frederiksen var dog langt fra den eneste repræsentant fra det officielle Danmark, som tog del i fejringen af Jonas Vingegaard den jubelsøndag i Frankrigs hovedstad.

For ikke alene kom thyboen til Paris i gult. Tour de France var også startet i danskerens hjemland.

Derfor havde den franske Tour de France-arrangør, ASO, inviteret personer fra alle Danmarks mål-og startbyer til Tour de France-afslutningen på lige fod med andre værtsbyer.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00