EU opfordrer Danmark til at ophæve krav for udenlandske selvstændige

ARBEJDSKRAFT: Danmarks krav til udenlandske selvstændige er for restriktive og lever ikke op til EU’s regler. Derfor har Kommissionen nu åbnet en sag mod Danmark.

Jeres regler for udenlandske selvstændige er for restriktive.

Sådan lyder den klokkeklare melding fra EU-Kommissionen, der nu åbner en sag mod Danmark.

Kommissionen har derfor i en såkaldt åbningsskrivelse bedt Danmark om at besvare årsagen til den restriktive lovgivning på området.

Helt konkret er Kommissionen utilfreds med, at det ifølge dansk lovgivning er et krav, at udenlandske tjenesteudbydere på forhånd skal meddele, hvornår og hvor de vil udbyde deres tjenesteydelser.

Og det lovkrav begrænser friheden til at udbyde forskellige ydelser for de udenlandske selvstændige ifølge EU’s servicedirektiv. Begrænsninger af friheden kan kun begrundes med hensyn til folkesundheden eller miljøbeskyttelse, lyder det fra Kommissionen.

Peger i retning af RUT-register
Flere kilder peger over for Altinget på, at der kan være tale om endnu et forsøg på et opgør med det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske virksomheder skal registrere sig, hvis de udfører midlertidigt arbejde i Danmark.

Ifølge et notat fra Beskæftigelsesministeriet indeholder aftalen om RUT-registeret også en paragraf om, at selvstændige virksomheder uden ansatte – som EU-Kommissionen adresserer i sin nyeste opfordring – også skal registrere sig i RUT-registeret.

Registeret giver de danske myndigheder et overblik over, hvilke udenlandske virksomheder der udfører arbejde i Danmark, og er tiltænkt som et redskab, der skal bekæmpe social dumping.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om meldingen fra EU-Kommissionen. Ministeriets presseafdeling meddeler, at de kommenterer på skrivelsen fra Kommissionen, når de har modtaget den.

Forrige artikel Lars Løkke til landbruget: Meld jer mere ind i klimakampen Lars Løkke til landbruget: Meld jer mere ind i klimakampen Næste artikel Tidligere dansk minister bliver chef for Red Barnet i EU Tidligere dansk minister bliver chef for Red Barnet i EU