EU-dagbog: Økonomisk stormvejr i Europa-Parlamentet

DAGBOG: Besøg af fødevareministeren, hovedtaler til euro-seminar i Malmø og et svært forsøg på at redde den danske realkredit. Det var nogle af ugens begivenheder i Bruxelles for Venstres EU-parlamentariker Anne E. Jensen.
Foto: TV2

Den nuværende økonomiske krise er af en helt anden karakter, fordi den er mere kompleks og strækker sig langt ud over de nationale og nordiske grænser.

Anne E. Jensen
MEP, Venstre

Af Anne E. Jensen
MEP, Venstre

Som Europa-parlamentariker for Venstre er det vigtigt at holde god kontakt til regeringen hjemme på Christiansborg. Derfor mødtes jeg denne uge med fødevareminister Henrik Høegh. Vi diskuterede blandt andet, hvordan man kan forenkle reglerne i fødevaresektoren, og det var et godt og konstruktivt møde.

Inden jeg rejste til Bruxelles, var jeg mandag morgen i Sverige, hvor jeg var hovedtaler på et seminar om euroen. Det var min svenske kollega Olle Schmidt, der havde inviteret mig til at fortælle om forholdet mellem finanskrisen og euroen.

Tilbage i november 2009 havde vi i Europa-Parlamentets specielle udvalg for den finansielle, økonomiske og sociale krise besøg af den svenske nationalbankdirektør Lars Nyberg. Han fortalte os om de svenske erfaringer fra den nordiske finanskrise i 1990'erne. Jeg var jo selv bankdirektør, da den nordiske krise truede med at slå bunden ud af dansk økonomi. Dengang kom vi helskindet igennem, men i dag er situationen en anden.

Den nuværende økonomiske krise er af en helt anden karakter, fordi den er mere kompleks og strækker sig langt ud over de nationale og nordiske grænser. Den internationale sammenslutning af nationalbanker, der ligger i Basel, har derfor været på banen med nye regler, der skal stabilisere fremtidens finansielle system.

Men disse nye regler kan komme til at betyde døden for det danske realkreditsystem, som vi kender det i dag, hvis reglerne altså bliver implementeret, som de foreligger nu. Derfor bragte denne uge endnu en spændende udvikling da økonomi- og valutaudvalget stemte imod de danske ændringsforslag. De forslag ville ellers have sørget for en beskyttelse af realkreditmodeller, som under krisen har vist sig at være stabile.

Der ligger nu et stort stykke arbejde her i Europa-Parlamentet, hvor jeg vil gøre mit for, at Basel-reglerne ikke bliver til EU-lovgivning.

Imellem disse store begivenheder har der også været det daglige arbejde med at passe udvalgsmøder, tale for besøgsgrupper fra Danmark og blive interviewet af både danske og udenlandske journalister.

Ugen var ikke helt normalt, på grund af den store sag om den danske realkredit, som betød stor opmærksomhed fra mange danske journalister. Noget vi ikke er så forvænte med her i Europa-Parlamentet. Interessen fra de danske journalister er forståelig, for sagen er af største betydning for danskernes økonomi.

Samtidig er det et eksempel på en sag, hvor det er vigtigt, at de gode tanker om samarbejde ikke forhindrer bæredygtige nationale systemer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00