EU-dom underkender danske regler om familiesammenføring

DOM: Dele af den danske udlændingelov er i strid med EU's associeringsaftale med Tyrkiet, fastslår EU-Domstolen.

Foto: Fabian Bimmer/Scanpix
Cecilie Gormsen

EU-domstolen vender tommelfingeren nedad til de danske familiesammenføringsregler. En ny dom, der er kommet tirsdag, gør det nemlig klart, at dele af den danske udlændingelov er i strid med EU's associeringsaftale med Tyrkiet.

Dermed fastslår EU-domstolen i Luxembourg, at dårlige udsigter til vellykket integration ikke er en begrundelse for afslag på familiesammenføring, når det gælder tyrkiske borgere, der arbejder og bor i Danmark.

Sagen handler om den unge tyrker Caner Genc. Efter at være blevet skilt fra Caner Gencs mor flyttede hans far i 1997 til Danmark, hvor han blev gift med en dansk kvinde og senere fik opholdstilladelse.

Afslag fra Udlændingestyrelsen
Caners to brødre rejste med faderen til Danmark, mens han selv blev hos bedsteforældrene i Tyrkiet. I 2005, da drengen var 14, søgte faderen om familiesammenføring. Året efter fik han afslag fra Udlændingestyrelsen med begrundelsen, at der ikke var grundlag for vellykket integration.

Udlændingestyrelsen hæftede sig ved, at Caner ikke taler dansk, aldrig har været i Danmark, og at faderen ikke var godt nok integreret i det danske samfund til at sandsynliggøre, at det ville gå bedre med sønnen.

Det er Østre Landsret, der har bedt EU-domstolen om at kigge på den danske sag. Den danske udlændingelov fra 2004 gør det klart, at børn skal have et grundlag for vellykket integration, hvis de skal kunne familiesammenføres med deres forældre i Danmark mere end to år efter, at forældrene har fået permanent opholdstilladelse.

Tyrkiet-aftale spænder ben
Men ifølge en associeringsaftale mellem EU og Tyrkiet fra 1980 må EU-landene ikke indføre mere restriktive regler for arbejdskraftens frie bevægelighed for tyrkiske borgere med arbejdstilladelse end dem, der var gældende, da aftalen trådte i kraft.

EU-Domstolen fastslår, at der skal foretages en konkret vurdering af barnets integrationsmuligheder i hver eneste sag.

Det betyder, at Danmark ikke kan fortsætte med en praksis, hvor der automatisk bliver givet afslag på familiesammenføring, fordi ansøgningerne er afleveret mere end to år efter, at opholdstilladelsen er givet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00