EU dropper sag om danske vandplaner

VANDPLANER: EU-Kommissionen opgiver at føre sag mod Danmark om de forsinkede vandplaner. Miljøministeren er lettet, men ikke overrasket. Naturfredningsforeningen venter en ny sag.
Foto: Bjarke Ørsted
Anders Jerking

EU-Kommissionen har opgivet at føre sag mod Danmark om de forsinkede vandplaner. Det har EU-Domstolen meddelt Udenrigsministeriet.

Vandplanerne skulle ifølge EU's Vandrammedirektiv have været offentliggjort i 2009, men de danske vandplaner blev stærkt forsinkede, og derfor besluttede Kommissionen at stævne Danmark.

I december 2011 vedtog regeringen imidlertid vandplanerne, og det fik Kommissionen til at bede EU-Domstolen om at indstille sagen. Nu har Domstolen afsagt kendelse om, at sagen er opgivet.

Beslutningen glæder miljøminister Ida Auken (SF)

"Jeg er naturligvis lettet, men ikke overrasket over, at EU-Kommissionen har valgt at indstille sagen mod Danmark. Vi opfylder vandrammedirektivets krav om offentliggørelse af vandplaner, og det har vi gjort siden 22. december sidste år," siger hun og fortsætter:

"Det er altid ærgerligt, når EU-Kommissionen må tage skridt til en sag mod en af medlemsstaterne, derfor valgte regeringen også hurtigt at få bragt orden i sagen med vandplanerne," siger hun.

De danske vandplaner blev i december vedtaget efter en høringsrunde, som blev kritiseret for at være meget kort. Den korte høring betød, at planerne var på plads, inden Danmark ved årsskiftet overtog EU-formandskabet.

Flere krav efter 2015
Ida Auken understreger, at regeringen lægger vægt på at opfylde sine forpligtelser i forhold til at leve op til EU's vandrammedirektiv. Det betyder, at der i de næste vandplaner, som skal vedtages i 2015, skal sættes yderligere krav.

"Vores 23 vandplaner for det danske vandmiljø viser, hvordan tilstanden skal være i vores søer, vandløb, kyster og grundvand. Det arbejde er slet ikke færdigt, men med blandt andet Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger vil vi i næste vandplanperiode kunne fremlægge en køreplan for en fuld gennemførelse af EU's vandrammedirektiv," siger Ida Auken.

I kommissoriet til Natur- og landbrugskommissionen understreger regeringen, at der blandt andet er brug for en yderligere reduktion af kvælstofudvaskningen til vandmiljøet.

"Vandmiljøet er gennem årtier blevet renere, men der er fortsat behov for en betydelig indsats for at kunne leve fuldt op til EU's krav om et godt vandmiljø, herunder især i forhold til kvælstof," hedder det i kommissoriet.

DN: Vi fokuserer på indholdet
Danmarks Naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, tager EU-Domstolens beslutning om at droppe sagen ad notam.

"Det er fornuftigt nok at droppe sagen, der drejede sig om en tidsfrist, for nu er vandplanerne jo fremlagt," siger hun og understreger, at foreningen er langt mere optaget af indholdet i vandplanerne.

Naturfredningsforeningen mener ikke, at planerne er ambitiøse nok til at leve op til vandrammedirektivets mål om at sikre god økologisk tilstand i vandmiljøet, og derfor agter foreningen at klage til kommissionen over planernes indhold.

EU-Kommissionen ventes i slutningen af året at fremlægge en evaluering af medlemsstaternes vandplanerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00