EU-enhed: Russiske medier spreder fake news om dyresex i Danmark

MISINFORMATION: Fake news om danske bordeller for dyresex spreder sig i Rusland. Formålet er at vise et Europa i moralsk forfald, siger EU's antipropaganda-agentur. Regeringen vil oprette dansk enhed mod falske nyheder.

Det russiske medie Kolokol Rossii brugte i begyndelsen af august dette billede som illustration til en historie om dyrebordeller i Danmark.
Det russiske medie Kolokol Rossii brugte i begyndelsen af august dette billede som illustration til en historie om dyrebordeller i Danmark.
Anders Redder

Danmark er på vej til at tillade bordeller, hvor man lovligt kan dyrke sex med dyr. 

Sådan lyder en falsk historie i en række russiske nyhedsmedier, der i de seneste uger har spredt sig til Hviderusland og Georgien. 

Det skriver EU's særlige enhed for modarbejdning af propaganda og fake news, East Stratcom, i dag i en pressemeddelelse.

Samtidig advarer East Stratcom om, at bordel-nyheden er den seneste i en række af misinformerende eller direkte falske historier, der har til formål at berette om "et moralsk forfald" i Europa. 

Opfinder citater af Dan Jørgensen 
Historien om de danske dyrebordeller tog første gang form i begyndelsen af august.

Her rapporterede et mindre russisk medie Kolokol Rossii om, at danske myndigheder havde givet tilladelse åbningen af dyrebordel i København. 

Som illustration brugte mediet billedet af en hund klædt ud som en kvindelig prostitueret.

Samtidig citeres forhenværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) - der i det russiske medier har fået navnet Vlad Jørgensen - for, at "sex med dyr er en borgerret beskyttet af den danske forfatning." 

Historien har senere spredt sig til en række andre russiske medier, men har ikke været omtalt i de store landsdækkende russiske nyhedsmedier, skriver East Stratcom. 

Virkeligheden vendt på hovedet
Ifølge East Stratcom har Kolokol Rossii sandsynligvis opsnappet historien fra det satiriske franske medie Secretnews.fr, hvorefter man med vilje har undgået at oplyse, at historien opstod som et humoristisk indslag. 

I realiteten har dyresex siden 2015 været forbudt i Danmark. Her forbød SR-regeringen og daværende minister Dan Jørgensen samleje mellem mennesker og dyr. 

Tidligere har bølgerne om den danske behandling af dyr gået højt i de russiske medier. Og det er ifølge EU's East Stratcom en af grundene til, at den falske historie nu har fået ben at gå på. 

"Der er en opfattelse af Danmark som et sted, hvor dyr behandles særligt grusomt," skriver East Stratcom og refererer blandt andet til aflivningen af giraffen Marius i Zoologisk Have i København, der blev dækket intenst i flere russiske medier. 

Historien om de danske dyrebordeller er ifølge EU's antipropaganda-agentur et led i en tendens, der skal give russerne en opfattelse af et Europa i moralsk opløsning.

På East Stratcoms hjemmeside findes eksempler på afsløringer af fake news om seksuelt misbrug i norske familier til sammenhængen mellem LGBT-rettigheder og pædofili.

Dansk enhed på vej
Ifølge Politiken tager regeringen udfordringen med falske nyheder så alvorligt, at den nu opretter en enhed, der skal bekæmpe påvirkningskampagner fra eksempelvis Rusland.

"Vi er nødt til at tage det alvorligt, for det er heller ikke noget, Danmark er immun overfor", siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til avisen. 

Den danske enhed skal bestå af embedsmænd fra flere ministerier samt kræfter fra PET og Forsvarets Efterretningstjeneste. Den skal hjælpe ambassader, danske medier og befolkningen med at afkode falske nyheder og systematiske forsøg på at så splid eller påvirke opinionen via sociale medier. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024