EU foreslår genopretningsplan på over 5.000 milliarder kroner

PENGE: 5.600 milliarder kroner vil EU-Kommissionen pumpe ud i den europæiske økonomi for at hjælpe den på fode igen efter coronakrisen. Langt størstedelen bliver som tilskud.

BRUXELLES: En gigantisk økonomisk saltvandsindsprøjtning skal få de europæiske økonomier på fode igen, lyder det fra EU-Kommissionen.

”Kommissionen foreslår en genopretningsfond på 750 milliarder euro oven i de gældende fælles instrumenter. Et europæisk vendepunkt for at imødegå en krise uden fortilfælde,” skriver EU’s økonomikommissær, italieneren Paolo Gentiloni, på Twitter.

Ifølge kilder i Bruxelles vil de 500 milliarder skulle uddeles som tilskud til de hårdest ramte regioner og sektorer, sådan som også Frankrig og Tyskland har foreslået. 250 milliarder euro vil blive givet som lån. Genopretningspengene skal lægges oven i EU's næste budget, der løber fra 2021 til 2027.

Dermed bliver EU-Kommissionens svar på coronakrisen i den europæiske økonomi en betydelig streg i regningen for den danske regering, som ikke støtter ideen om at fordele penge blandt landene, som de ikke skal betale tilbage igen.

Mest til Italien og Spanien
Pengene skal rejses gennem en drastisk forøgelse af EU-Kommissionens mulighed for at låne penge på finansmarkederne. Kommissionen håber at kunne betale lånene tilbage ved hjælp af blandt andet en række grønne skatter og afgifter, der skal ende i EU-kasserne, men som endnu ikke har fået EU-landenes accept.

De store lån skal løbe over 30 år, men Kommissionen foreslår først at begynde afbetalingen i 2028. Det betyder, at regningen udskydes til perioden efter det næste syvårige budget, som landene endnu ikke er blevet enige om.

Alle lande vil kunne tilgå pengene, men det er de hårdt ramte lande Italien og Spanien, der vil kunne hente langt den største støtte i den.

Ifølge lækkede udkast vil Italien kunne modtage 81 milliarder euro som tilskud, mens Danmark til sammenligning vil kunne få 2,16 milliarder euro i støtte.

Forrige artikel Herning-borgmester bliver ny formand for Team Danmark Herning-borgmester bliver ny formand for Team Danmark Næste artikel Ekspertgruppe vil stoppe hjælpepakker fra 8. juli – men nogle skal fortsat have hjælp Ekspertgruppe vil stoppe hjælpepakker fra 8. juli – men nogle skal fortsat have hjælp