EU klar med dansk model

ENERGIBESPARELSER: Et lækket udkast til EU-Kommissionens direktiv om energieffektivitet ligner en kopi af den danske model. Dansk Energi jubler, mens Dan Jørgensen (S) forudser hård kamp i Europa-Parlamentet.
Den danske model for energibesparelser, hvor energiselskaberne pålægges sparemål, ser ud til at blive europæisk model.
Den danske model for energibesparelser, hvor energiselskaberne pålægges sparemål, ser ud til at blive europæisk model.
Hjalte T. H. Kragesteen
Det ser ud til, at EU adopterer den danske model for energibesparelser, hvor energiselskaberne spiller en central rolle. Det viser et lækket udkast til Kommissionens direktiv om energibesparelser, ifølge Dansk Energi.

EU-chef i Dansk Energi Ulrich Bang har læst udkastet, og for ham er konklusionen klar.

"Det er helt klart en sejr for Danmark. Vi har fået kæmpe stor indflydelse på den lovgivning, der kommer i fremtiden," siger Ulrich Bang.

Ifølge EU-chefen vil Kommissionen pålægge hvert medlemsland at lave et system, der forpligter energiselskaberne til at fremme energibesparelser. Et system vi allerede har i Danmark, hvor formålet er at skabe et marked for energibesparelser ved at energiselskaberne pålægges mål for energibesparelser.

Usandsynligt at det ændres
Med Dansk Energis briller ligner det en succes. Det er imidlertid ikke endeligt, og der kører stadig forhandlinger internt i Kommissionen, om hvordan forslaget kommer til at se ud. Så det kan i sagens natur komme til at se anderledes ud, når det endelige udspil præsenteres i næste uge.

Det marked for energibesparelser, som er på vej til resten af Europa, betyder et marked for danske virksomheder.

Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi

At det skulle ændres betydeligt, finder Ulrich Bang imidlertid usandsynligt, og allerede nu sidder Dansk Energi og regner på, hvad det vil give danske virksomheder af markedsmæssige muligheder, hvis direktivet bliver, som det lækkede udkast.

Eksporteventyr i vente
Og her forventer man store muligheder for dansk eksport.

"Det marked for energibesparelser, som er på vej til resten af Europa, betyder et marked for danske virksomheder. Både for teknologileverandører som Rockwool, Danfoss og Grundfos, der leverer udstyr, men der kommer også til at blive et kæmpe stort rådgivningsmarked," siger Ulrich Bang, som især betoner, at danske virksomheder kan udnytte sin viden om modellen.

Han bakkes op af Europa-parlamentariker Dan Jørgensen (S).

"Hvis det her viser sig at blive en kopi af den danske model, så er det godt for Europa, fordi det har vist sig at være en effektiv model i Danmark. Og med danske nationale briller er det også en mulighed for at eksportere teknologi og knowhow," siger Dan Jørgensen, som understreger, at han ikke har set udkastet.

S maner til besindighed
Socialdemokraten dæmper dog sin begejstring, da han forudser en stor kamp i Europa-Parlamentet. Dan Jørgensen mener, at det helt store lobbyapparat vil blive sat i gang for at få parlamentet til at ændre forslaget.

"Der nok mange af de store mastodonter og energiselskaber, der vil være imod den her model. Det ser ud til, at de har tabt lobbykampen i Kommissionen, men det afholder dem ikke for at lobbye i forhold til ministrene og ikke mindst i Europa-Parlamentet," siger Dan Jørgensen, der derfor mener, at det er alt for tidligt at sige, hvor det vil lande i sidste ende.

Kilder, der følger forhandlingerne tæt, fortæller om en hvis skepsis i nogle af medlemslandende og peger på både Tyskland og Sverige som værende imod den danske model. De ønsker, at medlemslandende får mere fleksibilitet til at vælge, hvordan man opnår besparelserne. På den anden side har lande som England, Italien, Polen og Belgien allerede indført samme model som i Danmark og er derfor positive.

Målet mindre vigtigt
I det lækkede udkast fremgår det også, at energiselskaberne bliver pålagt en årlig energibesparelse på 1,5 procent af det samlede energisalg. Men om det skulle blive ændret er mindre vigtigt, mener Ulrich Bang.

"Målet er ikke så vigtigt for os, men de 1,5 procent er helt klart realistisk og er stadig, hvad jeg vil betegne som ambitiøst. Men om det er 2 procent eller 0,5 procent er et politisk spørgsmål. Det vigtigste for os er, at vi får skabt nogle rammer, der sørger for det rigtige incitament til at lave energibesparelser," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00