EU-kommissær iskold over for dansk ønske om modtagecentre uden for EU: ”Vi kommer aldrig til at eksportere retten til asyl”

IKKE INTERESSERET: EU’s migrationskommissær Ylva Johansson afviser blankt at gøre den danske regerings idé om at oprette modtagecentre i tredjelande for at stoppe migration mod Europa til en del af EU's nye asylpolitik.

EU's migrationskommissær, Ylva Johansson, er ikke fan af danske planer om asylcentre i tredjelande.
EU's migrationskommissær, Ylva Johansson, er ikke fan af danske planer om asylcentre i tredjelande.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Regeringen kommer til at kigge langt efter nogen omtale af flygtningemodtagecentre uden for EU, når EU-Kommissionen i næste uge fremlægger sit udspil til en ny europæisk asylpolitik.

Den ansvarlige EU-kommissær Ylva Johansson afviser blankt, at det kan komme på tale at inddrage det brændende ønske fra den socialdemokratiske regering i forslaget, der fremlægges 23. september.

”Det er ikke en retning, som jeg går i,” siger hun til Altinget under et interview med en række europæiske medier.

Sparke døre ind
Det har været et dansk socialdemokratisk ønske siden 2018, at asylbehandling skal foregå i tredjelande, ligesom det er et erklæret mål at få hele EU’s asylsystem indrettet efter de samme principper.

Det kommer aldrig til at ske, at vi eksporterer retten til asyl. Det er en grundlæggende rettighed, at man kan søge asyl, når man befinder sig på en medlemsstats territorium. Og den rettighed skal forsvares.

Ylva Johansson
EU-kommissær for indre anliggender

Den danske regering arbejder hårdt på at få oprettet et eller flere flygtningemodtagecentre uden for EU for at fjerne incitamentet til at søge asyl i Danmark.

I sidste uge udpegede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en ny migrationsambassadør med netop den mission, som med ministeriets egne ord skal ”sparke døre ind for regeringens ideer over for både lande og organisationer i og uden for EU”.

Vil ikke eksportere retten til asyl
Diplomaten Anders Tang Friborg kommer dog til at skulle sparke ordentligt til, hvis han skal trænge igennem i EU-Kommissionens hovedkvarter.

For Ylva Johansson køber ikke den danske regerings præmis om, at sådanne modtagecentre skulle være vejen til ”et mere fair og humant asylsystem”.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun ser det som en vej fremad, er hun helt klar i mælet.

”Svaret er nej,” siger hun.

”Det er vigtigt at samarbejde med tredjelande, og det er vigtigt at finde lovlige veje for flygtninge. Og den vigtigste måde at gøre det på er gennem genbosættelse, som vi bør arbejde mere med, fordi det er en sikker måde for flygtninge at komme til EU.”

”Men det kommer aldrig til at ske, at vi eksporterer retten til asyl. Det er en grundlæggende rettighed, at man kan søge asyl, når man befinder sig på en medlemsstats territorium. Og den rettighed skal forsvares,” siger hun.

 

Læs hele interviewet med Ylva Johansson om EU's nye migrationspagt på Altinget: EU tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Ylva Johansson

EU-Kommissær for indre anliggender, fhv. minister (S), Sverige

0:000:00