EU-Kommissionen får smæk i kemi-sag

DOM: Ifølge en ny dom fra EU-Domstolen har EU-Kommissionen været alt for langsom til at definere, hvad der er et hormonforstyrrende stof. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kalder dommen en sejr.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Det er gået for langsomt med at definere kriterierne for hormonforstyrrende stoffer.

Sådan lyder dommen fra EU-retten i Luxembourg, der kritiserer EU-Kommissionen for nøl. Kriterierne skulle nemlig have været på plads for to år siden.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kalder onsdagens dom for en klar sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer.

”EU-Kommissionen har overskredet fristen for at levere kriterier for hormonforstyrrende stoffer med to år. Derfor er vi fra dansk side frustrerede over EU-Kommissionens langsom­melige proces, og vi har lagt pres på ved enhver given lejlighed,” siger Eva Kjer Hansen og fortsætter:

”Det er helt afgørende, at man er enige om kriterierne for hvornår et stof er hormonforstyrrende, så befolkningen kan blive beskyt­tet effektivt. Dommen er derfor både en sejr for Danmark, og et afgørende skridt for at sikre forbrugerne bedre mod skadelig kemi.”

Kjer: Ikke en kritik af EU
Retten gør i sin afgørelse klart, at Kommissionen har tilsidesat EU-retten ved ikke at vedtage de specifikke videnskabelige kriterier for hormonforstyrrende stoffer. Derfor er Kommissionen nu forpligtet til at vedtage dem.

Ifølge Eva Kjer Hansen skal dommen ikke ses som en kritik af EU.

”Dommen viser, at systemet fungerer. EU-Kommissionen har sløset med en opgave, og nu bliver den sat på plads. For mig er fælles EU-regler den bedste måde at beskytte danskerne mod skadelig kemi, fordi vi importerer langt størstedelen af de skadelige stoffer i produkter fra andre lande,” siger hun og fortsætter:

”Hvis EU-landene sammen siger nej til et stof, så indretter verden sig efter det, og derfor er fælles EU-regler også en fordel for danske virksomheders konkurrenceevne,” siger hun.

Danmark har støttet sagen
I 2014 rejste Sverige sagen ved EU's domstol, efter at Kommissionen havde bremset arbejdet med den præcise definition af, hvad et hormonforstyrrende stof er. Senest 13. december 2013 skulle Kommissionen have vedtaget retsakterne om, hvad der definerer et hormonforstyrrende stof, men i dag - to år senere - er det ikke sket

Danmark har støttet sagen, og SF's medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, er godt tilfreds med onsdagens dom:

”Tak til Sverige for at rejse denne sag. Kommissionen må nu stoppe sin ekstreme følgagtighed til den mest reaktionære del af industrien og i stedet lytte til borgerne, videnskaben og sine egne eksperter – og i øvrigt vise respekt for EU's love og regler," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita









0:000:00