EU-Kommissionen giver grønt lys for forlænget grænsekontrol

UNDTAGELSE: Danmark kan sammen med fire andre Schengen-lande forlænge deres midlertidige grænsekontrol med yderligere tre måneder, siger EU-Kommissionen. Men kontrollen kan ikke fortsætte for evigt, understreger kommissær.

BRUXELLES: Den midlertidige danske grænsekontrol, der udløber i begyndelsen af februar, kan forlænges med yderligere tre måneder.

Det er beskeden fra EU-Kommissionen, som onsdag gav grønt lys for, at Danmark sammen med Østrig, Tyskland, Sverige og Schengen-landet Norge, kan forlænge sin midlertidige grænsekontrol.

For selvom det går fremad med at styrke EU’s ydre grænser, er situationen stadig ikke stabil nok til, at man i Bruxelles vil kræve et stop for den midlertidige nationale grænsekontrol i de fem lande.

”På trods af fremskridt er vi stadig ikke tilbage ved normalen – desværre. Derfor foreslår vi i dag at forlænge den midlertidige grænsekontrol,” siger EU-kommissær for migration og indre anliggender, Dimitris Avramopoulos, på et pressemøde i Bruxelles.

Normalt er national grænsekontrol inden for schengensamarbejde i EU ikke muligt, men på grund af migrations- og flygtningekrisen fik Danmark sammen med en række andre lande lov til at indføre en midlertidig grænsekontrol i begyndelsen af 2016.

Alene i 2015 rejste mere end 868.000 personer ”irregulært” ind i Schengen-området ved at krydse EU’s ydre grænser.

Anbefalingen om at fastholde muligheden for forlænget grænsekontrol skal nu godkendes af de 28 EU-lande i ministerrådet.

Vil ikke forlænges for evigt
Danmark indførte den midlertidige grænsekontrol 4. januar 2016 som en reaktion på den id-kontrol, som blev indført i Sverige.

Senest fik Danmark sammen med fire andre lande lov til at forlænge kontrollen med tre måneder. Det skete 11. november.

Men selvom antallet af asylansøgere til Danmark er faldet i løbet af 2016, er det nødvendigt at fastholde kontrollen, mener regeringen.

”Selvom antallet af irregulære ankomster til Danmark er faldet, er der på dette tidspunkt intet grundlag for at udfase eller nedskalere grænsekontrollen mod Tyskland,” skrev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i et brev til EU-Kommissionen tidligere på måneden.

Dimitris Avramopoulos understreger, at den nationale grænsekontrol kun anbefales at blive brugt, hvor det er nødvendigt, og bør erstattes af andre midler, hvor det er muligt.

”Dette er ekstraordinære foranstaltninger til en ekstraordinær situation,” siger han.

Og målet er stadig, at man ”så snart som muligt” kan gå tilbage til en almindelig situation i Schengen-området, hvor national grænsekontrol ikke er tilladt.

”Disse kontroller kan ikke fortsætte for evigt – og vil ikke fortsætte for evigt,” siger EU-kommissæren.

Forrige artikel Nyt ministerie-tiltag giver hurtigere aktindsigt Nyt ministerie-tiltag giver hurtigere aktindsigt Næste artikel Massivt pres på minister: Drop klageinstans mod mobning Massivt pres på minister: Drop klageinstans mod mobning