EU-Kommissionen sår tvivl om PSO-ordning

KRITIK: Den danske PSO-ordning strider med EU-traktaten, mener EU-Kommissionen, som midt under forhandlingerne om en vækstaftale har rettet henvendelse til regeringen. Regeringen tager sagen meget alvorligt, siger ministeren.
PSO-ordningen er på kant med EU-traktaten, mener EU-Kommissionen. SF frygter, EU-Kommissionen har ret, og Danmark skal droppe PSO-ordningen.
PSO-ordningen er på kant med EU-traktaten, mener EU-Kommissionen. SF frygter, EU-Kommissionen har ret, og Danmark skal droppe PSO-ordningen.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Populært sagt går PSO-afgiften på elregningen til opførelsen af nye vindmøller. Men den måde at finansiere den danske omstilling til grønnere energi strider mod traktaten, vurderer EU-Kommissionen, som midt under forhandlingerne om en ny vækstpakke - hvor en større ændring af PSO-afgiften er helt central - har taget kontakt til regeringen med sin kritik.

Konkret peger EU-Kommissionen på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk el-produktion ikke har adgang til.

Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, hævder EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.

Derfor er det også en alvorlig sag, mener klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R):

"Regeringen tager sagen meget alvorligt og arbejder på at håndtere sagen overfor Kommissionen. Vi er ikke enig i Kommissionens foreløbige vurdering og vil snarligt redegøre for, hvorfor PSO-systemet ikke er traktatstridigt, ligesom der vil blive taget kontakt til sammenlignelige medlemslande for at afklare deres tilgang," siger ministeren i skriftligt svar til Altinget.dk.

Fakta
PSO-ordningen:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
I forhandlingerne om en ny vækstpakke er regeringen og Venstre blevet enige om at lette PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020.

R: Kan få stor konsekvens
De Radikales klima- og energiordfører fortæller, at regeringen fortsætter vækstforhandlingerne trods Kommissionens henvendelse: 

"Man kan selvfølgelig sige, at på et tidspunkt kan det blive helt omsonst at diskutere videre om PSO'en, hvis EU-Kommissionen har ret. Men der er vi slet ikke endnu. Det er en helt ny oplysning og tilkendegivelse fra EU-Kommissionen, som vi selvfølgelig er nødt til at tage bestik af," siger Lone Loklindt.

Det er en helt ny oplysning og tilkendegivelse fra EU-Kommissionen, som vi selvfølgelig er nødt til at tage bestik af.

Lone Loklindt (R)
Klima- og energiordfører, (R)

Hun fremhæver, at EU-Kommissionen tidligere har sagt OK for den danske PSO-ordning, og at regeringen derfor ikke er enig i Kommissionens vurdering.

"Det er dog en ny vurdering, at det er traktatstridigt. Traktaten er jo ikke noget, man sådan lige laver om, så hvis det holder, så har det en stor konsekvens. Men det er ikke noget, vi lige afgør fra den ene dag til den anden," siger Lone Loklindt.

SF: Udfordrer grøn omstilling
Ifølge SF's klima- og energiordfører, Steen Gade kan det vise sig at blive en stor udfordring for den grønne omstilling i Danmark, at EU-Kommissionen sår tvivl om den danske PSO-ordning.

"Det er helt afgørende, at vi hurtigst muligt får en afklaring. Derfor vil jeg holde regeringen op på, at den tager kontakt til andre lande, som også har lignende ordninger, og får lagt en fælles linje, så vi kan sikre en robust-ordning," siger Steen Gade.

Sker det ikke, er der en reel risiko for, at den danske PSO-ordning "bliver jordet," vurderer han.

"Og så er vi en ny situation, hvor vi skal finde et helt nyt system. Det ville være ærgerligt, for PSO-ordningen er en god måde at få investeringer til den grønne omstilling," siger Steen Gade.

Imens mener Enhedslisten, at det er "helt uacceptabelt," at EU-Kommissionen kritiserer den danske PSO-ordning.

"Det er helt uholdbart, at EU-Kommissionen pludselig kan beslutte, at ordninger, vi har benyttet os af i årevis, er traktatstridige," siger Enhedslistens klima- og energiordfører Per Clausen. 

Forhandlingerne om regeringens vækstaftale fortsætter fredag.

Dokumentation

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen oplyser desuden i notat til Klima- og Energiudvalget: 

  • Støtteordninger, som er under behandling i henhold til støttereglerne og finansieres via PSO-tariffer, kan ikke ventes at iværksættes, før der har været nærmere dialog og afklaring med Kommissionen. Det har umiddelbart den konsekvens, at der ikke kan ventes fremdrift i de verserende sager vedr. sol og vind. Det kan også forsinke eventuelle lempelser i PSO som følge af vækstudspillet.
  • Fremtidige ændringer i PSO-finansierede støtteordninger vil formentlig heller ikke kunne godkendes, før der er en afklaring. Hvis en kommende vækstaftale fx indebærer, at der skal etableres en støtteordning målrettet dækning af el-intensive virksomheders PSO-udgifter, kan det bliver vanskeligt at få realitetsbehandlet en sådan ændring. Det samme vil gøre sig gældende, hvis støtten til landvind ændres. 

Kilde: Folketinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00