EU-lande enige om indgreb mod løbske gaspriser

Efter heftige kampe er EU’s medlemslande enige om at sætte et prisloft på gas, der skal være en nødbremse mod skyhøje gaspriser som i august. Danmarks nye klimaminister håber, at aftalen aldrig kommer i brug, mens DI frygter, at forslaget vil ødelægge gasmarkedet.

Det nye europæiske prisloft på gas er en forsikring, som klimaminister Lars Aagaard (M) håber aldrig kommer i brug. 
Det nye europæiske prisloft på gas er en forsikring, som klimaminister Lars Aagaard (M) håber aldrig kommer i brug. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Ruslands invasion af Ukraine har sendt Europas gaspriser i vejret, men nu er EU’s medlemslande klar med et indgreb, der skal tage toppen af de værste gaspriser.

Med en ny aftale sættes der nemlig et prisloft på europæisk gashandel på 180 euro pr megawatt-time i perioder med ekstreme prisstigninger. I august nåede prisen op i nærheden af 330 euro.

Prisloftet er ikke en løsning på vores gaskrise. Løsningen er, at vi skruer ned, bruger mindre energi, og selvfølgelig at vi accelerer udbredelsen af vedvarende energi.

Lars Aagaard (M)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Ifølge det tjekkiske EU-formandskab er det lykkedes at lave en aftale, der vil skærme borgere mod himmelflugt i energipriserne.

"Vi har bevist, at EU står samlet og ikke vil lade nogen bruge energi som våben,” lyder det fra den tjekkiske industriminister Jozef Sikela.

Det var det første EU-rådsmøde for den nye danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Og selvom han er glad for, at der med aftalen sendes et signal til Putin om, at de europæiske lande står sammen, så håber han den nye aftale ikke vil blive taget i brug.

”Det er mit inderste håb, at prismekanismen aldrig kommer i spil. For så har vi aldrig haft de ekstreme priser,” sagde Lars Aagaard på vej ind til forhandlingerne mandag formiddag.

I forhandlingerne har Danmark sammen med Tyskland og Holland været yderst skeptiske over for at sætte et prisloft.

De har frygtet, at et prisloft vil forstyrre et velfungerende marked og skræmme leverandører over på uofficielle markeder. Det vil reducere gennemsigtigheden på markedet og måske føre til højere priser, lød advarslerne.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00