EU-ledere gav håndslag på Nato-tilnærmelse og ansvar for egen sikkerhed

EU skal arbejde tættere sammen med Nato og fortsat øge sin evne til at handle selvstændigt samt huske, at tage mere ansvar for sin sikkerhed. Det gav unionens stats- og regeringsledere hinanden håndslag på ved et topmøde fredag.

Formanden for det europæiske råd, Charles Michel, efter mødet med Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg forud for mødet med EU's stats- og regeringsledere.
Formanden for det europæiske råd, Charles Michel, efter mødet med Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg forud for mødet med EU's stats- og regeringsledere.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På et virtuelt topmøde fredag bekræftede EU's stats- og regeringsledere den fælles opbakning til en række forsvars- og sikkerhedspolitiske målsætninger, som EU-landene har opstillet.

Samtidig gav man hinanden håndslag på at styrke samarbejdet med Nato og gav EU-Kommissionen en række arbejdsopgaver.

EU-lederne havde fredag formiddag en strategisk debat om europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik. De bekræftede deres gensidige forpligtelse til at øge EU's kapacitet til at handle selvstændigt samt behovet for, at EU tager mere ansvar for sin sikkerhed.

”Vi ønsker at handle mere strategisk, forsvare vores interesser og fremme vores værdier,” sagde Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, ved et pressemøde efter topmødet.

Tæt samarbejde med Nato
Inden stats- og regeringscheferne tændte kameraerne rundt omkring i de europæiske hovedstæder havde Charles Michel haft et morgenmøde med Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg.

Det dannede afsæt for en debat mellem stats- og regeringslederne, som over en bred kam gav udtryk for deres forpligtelse til tæt samarbejde med Nato og styrkelse af partnerskaber med FN og vigtige regionale partnere. EU-landene ser desuden frem til at samarbejde med den nye amerikanske Biden-administration om en stærk og ambitiøs transatlantisk dagsorden, der omfatter en tæt dialog om sikkerhed og forsvar.

Adgang til rummet
EU-lederne forpligtede sig til at styrke EU's civile og militære engagement, være bedre til at bruge den koordinerede årlige gennemgang af forsvaret (CARD) og fuldt udnytte det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) samt styrke Europas forsvarsteknologiske og industrielle base, herunder gennem Den Europæiske Forsvarsfond.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Og endelig så skal EU-landene huske arbejdet med at sikre europæisk adgang til rummet, cyberspace og åbent hav og samt forbedre militær mobilitet i hele unionen.

0:000:00