EU-milliarder til Mugabe møder dansk kritik

BISTAND: Efter 13 års pause genoptager EU nu støtten til Robert Mugabes styre i Zimbabwe. 1,7 milliarder kroner sendes af sted til landet, og det møder hård kritik fra en række danske politikere.

Ved topmødet mellem Afrika og EU i Bruxelles sidste år deltog Zimbabwes præsident Robert Mugabe ikke, da han har indrejseforbud i unionen. De næste fem år kan han dog se frem til støtte fra EU i form af 1,7 milliarder bistandskroner. 
Ved topmødet mellem Afrika og EU i Bruxelles sidste år deltog Zimbabwes præsident Robert Mugabe ikke, da han har indrejseforbud i unionen. De næste fem år kan han dog se frem til støtte fra EU i form af 1,7 milliarder bistandskroner. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Tyson W. LyallPer Bang Thomsen

Mens den danske regering i 2013 stoppede den direkte støtte til Robert Mugabes styre i Zimbabwe, sender EU nu for første gang i 13 år bistandsmidler til det sydafrikanske land.

234 millioner euro (cirka 1,7 milliarder kroner) har EU afsat til Zimbabwe frem mod 2020, og det møder bred kritik blandt danske politikere på Christiansborg og i Bruxelles.

”Jeg er dybt kritisk over for, at man giver direkte støtte til et styre som Robert Mugabes. Det er grundlæggende et problem at støtte stater, der ikke overholder fundamentale menneskerettigheder. Den direkte støtte er en indirekte blåstempling af staterne, og det bryder jeg mig ikke om. I et tilfælde som Zimbabwes forstår jeg det simpelthen ikke,” siger udviklingsordfører Mette Bock (LA).

V: EU kaster håndklædet i ringen
Samme kritik kommer fra Venstre, hvor EU- og udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen mener, at EU har ”kastet håndklædet i ringen”.

Fakta
Dansk bistand til Zimbabwe:

Den danske udviklingsstøtte til Zimbabwe er gradvist øget siden 2009. 

For perioden 2013–2015 er der bevilget 525 millioner kroner til Zimbabwe i bilateral udviklingsbistand. Bistanden går til demokratisering, menneskerettigheder, infrastruktur og privatsektordrevet landbrug.

Den danske regering valgte i september 2013 at stoppe den direkte bistand til statsinstitutioner i Zimbabwe. I stedet gives midlerne til  internationale og lokale organisationer.

Kilde: Udenrigsministeriet

”Grundlæggende skal vi se nogle alvorlige forandringer i landet, før det er berettiget at modtage bistand. Landets nye forfatning er et skridt på vejen, men beløbet er meget stort i betragtning af, hvor langsomt landet bevæger sig i den rigtige retning. Sanktionerne har hjulpet, så det er lige tidligt nok at kaste håndklædet i ringen,” siger han.

Også Dansk Folkeparti er stærkt skeptisk.

Det er meget voldsomt at begynde at lette på presset på Mugabe. Det er et signal om, at man accepterer hans metoder.

Rina Ronja Kari
MEP, Folkebevægelsen mod EU

”Beslutningen er med til at legitimere den måde, Robert Mugabe har ledet på i Zimbabwe. Det har selvfølgelig ikke været muligt for os at påvirke processen, men jeg mener klart, at hver en krone skulle gå uden om Mugabes håndlangere i ministerier og styrelser,” siger udviklingsordfører Hans Kristian Skibby.

Regeringen lukkede for direkte støtte
Danmark giver på nuværende tidspunkt bilateral udviklingsbistand til Zimbabwe, som ifølge Udenrigsministeriets landerapport beløber sig til cirka en halv milliard kroner i perioden 2013-2015.

Efter valget i Zimbabwe i sommeren 2013 fandt udenrigsministeriet dog så mange uoverensstemmelser, at regeringen valgte at trække den direkte støtte til styret og i stedet fordele midlerne til lokale- og internationale organisationer i landet.

Den 1. november sidste år besluttede EU dog at tage det modsatte skridt og søge en normalisering af forholdet mellem unionen og Zimbabwe. Målet er blandt andet at styrke demokratiet og øge velstanden i landet.

Dengang forklarede handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Berlingske, at det blandt andet bunder i, at landet siden 2009 har gjort positive fremskridt på menneskerettighedsområdet.

Kari: Klæder ikke EU
Ingen danske MEP’er sidder i Parlamentets udvalg for udviklingsbistand, hvilket ærgrer MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Hun stiller sig nemlig helt uforstående over for, at unionen har valgt at lempe på sanktionerne mod Robert Mugabe.

”Det er meget voldsomt at begynde at lette presset på Mugabe. Det er et signal om, at man accepterer hans metoder. Vi har endnu til gode at se ham skabe resultater inden for menneskerettigheder og demokrati. Så længe vi ikke ser mere udvikling, så er det forkert at give ham direkte bistand. Det er en blåstempling, som ikke klæder EU,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling. Kræver abonnement. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00