EU planlægger permanent fælles grænsevagt

FLYGTNINGEKRISE: I et forsøg på at redde EU’s grænseløse Schengen-samarbejde fremlægger EU-Kommissionen på tirsdag planer for et fælles grænsevagtsystem, der skal kunne udsendes til lande, som ikke selv kan håndtere tilstrømningen.

Flygtningesituationen i Europa får nu EU-Kommissionen til at foreslå vidtgående nye regler for fælles europæiske grænsevagter.
Flygtningesituationen i Europa får nu EU-Kommissionen til at foreslå vidtgående nye regler for fælles europæiske grænsevagter.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kladden til en egentlig fælles europæisk grænse- og kystvagt vil tirsdag se dagens lys, når EU-Kommissionen fremlægger vidtgående forslag, der skal modvirke et kollaps i EU’s Schengen-samarbejde om åbne grænser. Det viser lækkede udkast fra Kommissionen.

De nye regler vil give EU-Kommissionen lov til at udsende grænsevagter til lande, der har mistet kontrollen med Schengen-områdets ydre grænser – også imod landets egen vilje. Disse grænsevagter vil også få magt til at deportere folk direkte, som kommer til Europa uden ret til asyl eller ophold.

Det sker, efter at der er sket et kollaps i grænsehåndteringen ved en række af EU’s yderporte – særligt i Grækenland, hvortil over 735.000 flygtninge og migranter ifølge FN's Internationale Migrationsorganisation er ankommet. Langt de fleste uden at blive registreret.  

Stærkere end Frontex
Ifølge de lækkede udkast til forslaget vil der skulle skabes en pulje på så meget som 2.000 grænsevagter, der kan udsendes med kort tids varsel.

Det nye grænsevagtsystem skal erstatte EU’s nuværende grænseagentur, Frontex, der har et meget begrænset råderum. Agenturet er lige nu afhængigt af medlemslandene, der skal levere personale og udstyr, ligesom det ikke har mandat til at lave omfattende patruljer, for eksempel på Middelhavet.

Den nye grænsemyndighed vil få egne ansatte samt både, biler og andet udstyr til at udføre deres arbejde.

Forslaget forventes at få en blandet modtagelse blandt EU’s medlemslande, der kun meget modvilligt vil overlade deres suveræne ret til at kontrollere egne grænser til andre.

På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for forhandlingerne om de nye grænsevagter. Men det danske medlemskab af Schengen vil betyde, at Danmark efter alt at dømme vil blive tvunget til at gå med i reglerne, hvis vi vil forblive medlem af EU’s grænseløse zone.  

EU-Kommissionen vil også tirsdag komme med nye forslag til en opstramning af reglerne for Schengen-samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00