EU strammer forbud mod sælprodukter

SÆLFANGST: Europa-Parlamentet strammer forbuddet mod at sælge sælprodukter i EU efter kritik fra handelsorganisationen WTO.

STRASBOURG: Med et overvældende flertal stemte Europa-Parlamentet tirsdag et forslag igennem, der gør et eksisterende EU-forbud mod salg af sælprodukter endnu strammere.

Stramningen kommer, efter at verdenshandelsorganisationen WTO har underkendt to undtagelser i EU’s forbud mod salg af sælprodukter. EU har derfor valgt at efterkomme kravene fra WTO.

Det betyder for det første, at det fremover også bliver forbudt at sælge produkter fra sæler, der er blevet jaget for at holde sælbestande nede af hensyn til fiskeri.

Derudover bliver den nuværende såkaldte inuit-undtagelse præciseret, så det bliver understreget, at oprindelige folk kun må sælge sælprodukter, hvis fangsten lever op til visse dyrevelfærdsstandarder og er en del af folkets tradition.

Bendt Bendtsen: Sjusk!
Den danske europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K) er meget kritisk over for sælforbuddet generelt, og han kritiserede mandag i Europa-Parlamentet, at inuit-undtagelsen nu bliver strammet.

“En af de to undtagelser var, at inuitterne skulle undtages, og at det ikke måtte få konsekvenser for inuitterne. Kommissionen fik ikke lavet en konsekvensanalyse. Alligevel vil man nu stramme teksten. Det er sjusk!” sagde Bendt Bendtsen.

Grønland og Danmark har fra starten været kritiske over for forbuddet mod salg af sælprodukter, siden det blev indført i 2009.

Grønlands landsstyre mener ikke, at inuit-undtagelsen i forbuddet har virket efter hensigten. Landsstyret påpeger, at sælskindseksporten fra Grønland er faldet kraftigt efter indførelsen af forbuddet, blandt andet fordi forbrugertilliden blandt europæiske forbrugere er blevet skadet.

På det punkt er Europa-Parlamentet dog kommet Grønland i møde og indførte tirsdag en bestemmelse om, at EU-Kommissionen skal lave en oplysningskampagne, der skal bekæmpe den negative opfattelse i befolkningen af inuitternes traditionelle sælfangst.

Forrige artikel LA til V: Bagatelsager må ikke koste statsborgerskab LA til V: Bagatelsager må ikke koste statsborgerskab Næste artikel FAKTA: Forstå de danske asylregler FAKTA: Forstå de danske asylregler