EU-strid om flygtningefordeling forude

FLYGTNINGE: EU-Kommissionen har bedt EU-landene fordele 160.000 flygtninge. Flere lande melder sig klar til at tage imod deres andel, mens Polen og andre østeuropæiske lande afviser.

Tysklands kansler, Angela Merkel, har i de seneste par uger presset hårdt på for at få en mere ligelig fordeling af flygtninge mellem medlemslandene i EU.
Tysklands kansler, Angela Merkel, har i de seneste par uger presset hårdt på for at få en mere ligelig fordeling af flygtninge mellem medlemslandene i EU.Foto: Pressefoto
Lise-Lotte Skjoldan

STRASBOURG: "Vi har brug for øjeblikkelig handling nu."

Sådan lød budskabet fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han onsdag fremlagde en række ambitiøse forslag til løsninger på den historiske flygtningekrise, som Europa lige nu står i. Det mest vidtgående er Kommissionens forslag om en permanent fordelingsmekanisme, der skal lette presset på de største modtagerlande ved at fordele flygtninge mellem EU-landene ved hjælp af kvoter.

Allerede næste uge skal EU-landene forsøge sig med at finde frem til, hvordan en sådan fordelingsmekanisme kan udformes. Mandag 14. september mødes EU's indenrigs- og integrationsministre for at diskutere Kommissionens forslag til en fordeling af i alt 160.000 flygtninge her og nu.

Et lignende forslag blev tidligere i år hældt af brættet af flere EU-lande, der frygtede for deres selvbestemmelsesret. Selvom flygtningekrisen siden er blevet forværret, og flere lande presser for handling på EU-plan, er der stadig stor splittelse mellem EU-landene.

Merkel: Første skridt på vejen
Tysklands kansler, Angela Merkel, har de seneste uger været den største og vigtigste fortaler for, at EU skal lave et system for en mere ligelig fordeling af flygtninge. Tyskland regner med at modtage 800.000 flygtninge alene i år, og Angela Merkel har gentagne gange efterspurgte, at andre lande tager ansvar for at bære en større del af byrden.

Onsdag bakkede hun op om Kommissionens forslag om en bindende fordelingsmekanisme, og hun understregede, at det er altgørende for Europa at håndtere flygtningekrisen på en ordentlig måde.

"Hvis Europa fejler i flygtningespørgsmålet, så vil en afgørende grund til at stifte det forenede Europa gå tabt, nemlig den tætte forbindelse til universelle menneskerettigheder, som har defineret Europa fra begyndelsen og må forblive gyldig i fremtiden."

Allerede før det blev offentliggjort, hvor mange flygtninge de enkelte lande forventes at skulle tage imod på mandag, gjorde Angela Merkel det klart, at Tyskland vil tage 30.000 flygtninge. Ligeledes har Frankrig og Spanien meldt sig klar til at tage imod den kvote, de bliver tildelt.

Polen: Vil ikke tage imod diktat
Mens lande som Tyskland, Sverige og Frankrig presser på for mere fordeling af flygtninge, er andre lande stadig stærkt skeptiske over for, at EU i fællesskab skal tage beslutninger om, hvor mange mennesker de enkelte lande skal tage imod.

Særligt blandt de østeuropæiske og baltiske lande er der stor modstand. I sidste uge gik Polen, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn ud med en fælles udmelding, hvor de slog fast, at det vil være uacceptabelt med obligatoriske kvoter. Og efter Jean-Claude Junckers onsdag lagde det konkrete forslag på bordet, har politikere fra de fire lande gentaget deres kritik og afvisning af kvoter.

Polens præsident, Andzrej Duda, var tirsdag særligt hård i sin kritik af kvoterne, som særligt Tyskland presser på for.

“Jeg vil ikke tage imod diktat fra de stærke,” sagde den polske præsident på en økonomisk konference i Polen.

“Jeg vil ikke bakke op om et Europa, hvor den økonomiske fordel med en vis befolkningsstørrelse bliver en grund til at trække løsninger ned over hovedet på andre lande i modstrid med deres nationale interesser.”

Cameron: Debat om kvoter sender forkert signal
Ligesom Danmark står Storbritannien uden for den fordeling af 160.000 flygtninge, som skal finde sted på mandag. Landet har dog mulighed for frivilligt at være med i fordelings-aftalen, men det udelukker premierminister David Cameron onsdag.

I en spørgetime i Underhuset slår han fast, at Storbritannien vil tage ansvar for sine egne grænser og selv bestemme, hvor mange flygtninge landet skal tage imod. Indtil videre har Storbritannien besluttet at tage imod 20.000 syrere over de næste fem år. Det vil dog være kvoteflygtninge, som Storbritannien selv udvælger.

David Cameron understreger, at de øvrige europæiske lande inden for Schengen-samarbejdet selvfølgelig må finde deres egne løsninger.

Han advarer dog imod, at debatten om fordeling af flygtninge i EU sender det forkerte signal til de mennesker, der i disse dage søger mod Europa.

“Hvis al fokus er på fordeling gennem flygtningekvoter i Europa, så vil det ikke løse problemet, og det sender faktisk et signal om, at det er en god ide at sætte sig ned i en båd og tage den farlige rejse,” siger David Cameron.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00