EU til Danmark: I kan godt inddrive studiegæld

SU: EU-Kommissionen gør klart, at Danmark kan bruge EU-reglerne til at gå efter udenlandske studerende, der er løbet fra deres danske SU-gæld.

Danmark kan godt indhente ubetalt SU-gæld fra udenlandske studerende, slår EU-Kommissionen fast i et brev til danske medlemmer af Europa-Parlamentet.
Danmark kan godt indhente ubetalt SU-gæld fra udenlandske studerende, slår EU-Kommissionen fast i et brev til danske medlemmer af Europa-Parlamentet.Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Amalie Bjerre ChristensenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det står Danmark frit for at bruge EU’s regler til at inddrive de flere hundrede millioner kroner, som EU-borgere skylder den danske statskasse i misligholdte SU-lån.

Sådan lyder vurderingen fra EU-Kommissionen i et svar til danske EU-parlamentarikere. Både Jens Rohde (R), Christel Schaldemose (S), Ole Christensen (S) og Bendt Bendtsen (K) har bedt om at få udlagt teksten, efter der tidligere på året blev sået tvivl om, hvorvidt der fandtes værktøjer i EU-kassen til at gå efter udenlandske studerende, der er rejst fra deres studiegæld.

I svaret understreger Kommissionen, at selv om studielån ikke er omfattet af de regler, der ellers gælder for inddrivelse af ubetalte skatter og afgifter på tværs af grænserne, så er det muligt for Danmark at gå civilrettens vej.

”Fordringer vedrørende tilbagebetaling af studielån kan betragtes som civilretlige fordringer, og de kan som sådanne forfølges i hele EU ved hjælp af instrumenterne for samarbejde på det civil- og handelsretlige område,” lyder det i Kommissionens svar. 

Håbløst at sidde på hænderne
Spørgsmålene til Kommissionen kom, efter DR i september afslørede, at 40 procent af de lån, som studerende fra andre lande burde afdrage på lige nu, ikke bliver tilbagebetalt.

I den efterfølgende debat kunne det fremstå, som om studiegæld slet ikke kunne inddrives på tværs af grænser, fordi sådanne lån ikke er omfattet af de EU-regler, der pålægger andre lande at hjælpe med at få inddraget manglende skattebetalinger eller anden gæld til det offentlige. 

Jens Rohde, der er medlem af Europa-Parlamentet for Radikale og en af de parlamentarikere, der har efterspurgt svar fra EU-Kommissionen, ser svaret som en mulighed for, at Danmark nu kan begynde at inddrive den misligholdte gæld.

”Der er intet til hinder for, at vi kan forfølge de her mennesker og i sidste instans hive dem for retten og få dem til at betale,” siger Jens Rohde.

En lignende melding lyder fra den socialdemokratiske parlamentariker Christel Schaldemose:

”Der findes regler, der gør, at Danmark kan inddrive de 426 millioner kroner, som der lige nu ikke bliver afdraget på. Det er bare op til regeringen at komme i gang!” skriver hun på sin Facebookside.

Regeringen kræver nye EU-regler
Tirsdag i denne uge var både skatteminister Karsten Lauritzen (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i samråd om sagen.

Her pointerede skatteminister Karsten Lauritzen, at ”det undersøges, om der kan være alternative veje i forhold til inddrivelse af SU-gæld.”

Men udlægningen fra ministeriet er samtidig, at selvom man, som Kommissionen påpeger i sit svar, med EU’s regler i hånden kan gå rettens vej, vil det formentlig blive en lang og omkostningstung proces, hvis Danmark skal gøre det i hvert enkelt tilfælde.

I et brev til EU-Kommissionen sendt i midten af oktober opfordrer regeringen derfor Kommissionen til at indføre helt nye regler, der skal gøre det lettere for medlemslandene at inddrive gæld fra studielån for hinanden.

Læs, hvorfor lektor Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen fra SDU er usikker på, om Kommissionens udmelding har nogen virkning på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Fuglsang Sørensen

Lektor, Juridisk Institut, Syddansk Universitet
ph.d. (Aarhus Uni. 2014), cand.jur. (Aarhus Uni. 2011), cand.oecon (Syddansk Uni. i 2008)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00