EU truer med retssag: Danmark skal kunne straffes for dårlig luftkvalitet

LUFT: Dansk lov indeholder ingen sanktioner for at bryde krav til ren luft, lyder kritikken fra EU-Kommissionen, der kræver ændringer. 

Den danske stat kan ustraffet blæse på EU-krav til ren luft.

Men det er ikke i overensstemmelse med reglerne, lyder det fra EU-Kommissionen.

Derfor har EU sendt en åbningsskrivelse til Danmark med krav om, at Danmark skriver ind i loven, at det skal være muligt at straffe myndigheder og andre, der ikke lever op til EU’s luftemmissionsdirektiv (NEC-direktivet).

En åbningsskrivelse er første skridt mod en egentlig retssag, hvis ikke Danmark retter ind. Regeringen har nu tre måneder til at gøre noget ved problemet, ellers vil Kommissionen optrappe konflikten:

”Kommissionen vil vurdere Danmarks svar, og hvis det ikke er tilfredsstillende, vil vi ikke tøve med yderligere skridt,” lyder det i et skriftligt svar fra Vivian Loonela, der er koordinerende talsmand for EU-Kommissionen i sager, der hører under EU’s Green Deal.

Professor: Ingen ordentlig plan 
Juraprofessor ved Københavns Universitet Peter Pagh har beskæftiget sig med området i årevis og har så sent som i januar skrevet en forskningsartikel om manglende sanktioner i dansk lovgivning. Ifølge ham har man i Danmark længe vidst, at der mangler sanktioner for at tilsidesætte EU-krav til ren luft.

”Kommissionen får her markeret, at Miljøstyrelsen – der er den ansvarlige myndighed – skal kunne straffes, hvis den ikke leverer en plan for at sikre renere luft,” siger Peter Pagh og fortsætter:

”Og det er meget nemt at konstatere, at man ikke har lavet en ordentlig plan i Danmark.”

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor du får endnu flere kommentarer og mere baggrund i sagen. 

,

Forrige artikel S-medlem bliver ekskluderet efter dødstrusler mod løsgænger S-medlem bliver ekskluderet efter dødstrusler mod løsgænger Næste artikel Dagens overblik: Radikale vil skille Kulturministeriet ad Dagens overblik: Radikale vil skille Kulturministeriet ad