EU-udvalg vil have endnu skrappere luft-krav

MILJØ: Europaparlamentets miljøudvalg har stemt den såkaldte Ren Luft-pakke igennem med skrappere krav til blandt andet reduktion af ammoniak-udledning. Danmark skal reducere sin udledning med 38 procent i 2030, hvis det står til miljøudvalget.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Mens det danske landbrug og den nye miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er gået til kamp for at mildne de skrappe krav til reduktion af ammoniak-udledning, går Europa-Parlamentets miljøudvalg den stik modsatte vej.

Europaparlamentarikerne i udvalget vil nemlig have endnu skrappere krav til EU-landene.

Miljøudvalget stemte tirsdag om EU’s såkaldte Ren Luft-pakke, som blandt andet indeholder målsætninger for de enkelte landes udledning af luftforurenende stoffer.

Udover at bibeholde reduktionsmålene for 2020, har miljøudvalget også stemt igennem, at der skal sættes nye krav for 2025, og at de krav, som Kommissionen foreslog for 2030, skal være endnu mere ambitiøse.

Et af de danske medlemmer af miljøudvalget Margrete Auken (SF), som i europæisk sammenhæng er del af den Grønne gruppe, glæder sig over afstemningsresultatet i udvalget.

“Nu bliver der sat mere ambitiøse mål, som er bindende for EU, så det ikke bare er op til de enkelte lande at gøre noget ved miljøet,” siger hun.

Skrappere krav til ammoniak
Et af de stoffer, som Ren Luft-pakken skal regulere udledningen af, er ammoniak, hvor landbrugssektoren står for størstedelen af forureningen.

Her har EU-miljøudvalget stemt igennem, at Danmark skal reducere udledningen med 24 procent i 2020, 37 procent i 2025 og i alt 38 procent i 2030. Målsætningen for 2030 skal derfor ifølge europaparlamentarikerne være højere end Kommissionens oprindelige forslag på 37 procent.

I brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er viceformand Lars Hvidtfeldt ikke imponeret over miljøudvalget, som han beskylder for at føre symbolpolitik.

"Parlamentets miljøudvalg skulle være et reelt miljøudvalg, der laver en balanceret løsning for Europa i stedet for symbolpolitik, der ikke kommer borgernes sundhed eller miljøet til gavn," siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

"Man skulle sikre, at byrdefordelingen er mere ensartet landene imellem. Man kunne starte med at se på, hvilke lande der allerede har gjort en stor indsats for at reducere ammoniak-udledningen og så stille knap så skrappe krav til dem. I andre lande, der ikke har gjort så meget på det her område, kan man faktisk plukke nogle lavthængende frugter, men det fokuserer parlamentet ikke på."

Lars Hvidtfeldt understreger dog, at han ser frem til Europa-Parlamentets endelige stillingtagen til lovforslaget til oktober, hvor det ikke er sikkert, at miljøudvalgets indstilling bliver endeligt vedtaget.

Miljøminister kæmper for mildere krav
Landbrug & Fødevarer har længe kritiseret, at Danmark, hvis luftpakken bliver stemt igennem, skal reducere ammoniak-udledningen med 24 procent allerede i 2020. Det er det allerhøjeste reduktionskrav blandt EU-landene, som i gennemsnit skal reducere udledningen af ammoniak med seks procent.

Men kravet til Danmark står fast - både hvis man spørger Europa-Parlamentets miljøudvalg, men også hvis man spørger EU’s miljøkommissær, Karmenu Vella.

Den nye miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) rejste tidligere på ugen til Bruxelles for at forhøre sig hos kommissæren om, om det er muligt at få lempet kravet til Danmark, som Venstre-regeringen mener er alt for ambitiøst.

Men Karmenu Vella afviste blankt at reduktionskravet kan genforhandles. Han henviste over for Eva Kjer Hansen til, at det er Danmark selv, der under den tidligere regering har meldt målsætningen på 24 procent ind.

Mål fastsat på FN-plan
Måltallene for 2020 er allerede vedtaget i den såkaldte Göteborgprotokol på FN-plan. Den protokol lægger Kommissionen sig opad. Til gengæld er det EU-systemet selv, der skal fastlægge mål for 2025 og 2030, hvor miljøudvalget nu lægger op til skrappe krav.

Miljøudvalgets afstemning om Ren Luft-pakken er kun første skridt på vejen i lovgivningsprocessen. I oktober skal hele Europa-Parlamentet stemme om lovforslagene på parlamentets plenarforsamling, hvorefter ministerrådet bestående af EU’s miljø- og landbrugsministre skal tage stilling til pakken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00