EU’s nye klimaduo får grønt lys fra parlamentarikere

Wopke Hoekstra og Maroš Šefčovič er godkendt af et flertal i Europa-Parlamentet efter at have fremlagt en køreplan for kommende grønne lovforslag.

Wopke Hoekstra (t.v.) og Maroš
Šefčovič (t.h.) bliver med al sandsynlighed godkendt af Europa-Parlamentet torsdag.
Wopke Hoekstra (t.v.) og Maroš Šefčovič (t.h.) bliver med al sandsynlighed godkendt af Europa-Parlamentet torsdag.Foto: EU-Kommissionen
Julie Schønning

BRUXELLES: EU's nye klimakommissær, Wopke Hoekstra, og den nye ledende næstformand for Kommissionen med det overordnede ansvar for EU’s grønne omstilling, Maroš Šefčovič, har vundet europaparlamentarikernes gunst.

Efter nogle højspændte afhøringer af de nye kommissærer fra henholdsvis den konservative og socialdemokratiske partigruppe lignede det ellers, at de politiske grupper blokerede for hinandens kandidater.

Læs også

Men nu er et flertal bestående af de fire partigrupper – De Grønne, den socialdemokratiske gruppe, S&D, den liberale gruppe, Renew Europe, samt den kristne og konservative gruppe, EPP – nået til enighed. 

Vi har fundet et to tredjedele flertal for at støtte begge kandidater

Pascal Canfin
Formand for Miljøudvalget

Dermed står den mest højreorienterede gruppe, ID, den konservative og euroskeptiske gruppe, ECD, samt den venstreorienterede gruppe, Left, uden for kompromisset.

"Vi har fundet et flertal på to tredjedele, der støtter begge kandidater," kunne formanden for Parlamentets Miljøudvalg, Pascal Canfin, fortælle pressen onsdag formiddag.

Det sker, efter udvalget har fået nogle "klare svar" fra Hoekstra og Šefčovič på en række nøglespørgsmål.

Det vigtigste har været en tidslinje for, hvornår Kommissionen vil fremlægge de resterende lovforslag, der er en del af EU's såkaldte Green Deal, og en skriftlig tilkendegivelse af, at kommissærerne vil forsvare en målsætning på 90 procents udledningsreduktion i 2040.

"Vi ønskede en tydelig forpligtigelse til at fortsætte leveringen af EU's Green Deal. Måske var alt, hvad vi kunne ønske i Miljøudvalget, ikke på listen, men nu ved vi, hvor vi står," konstaterede Pascal Canfin.

Miljøudvalgets vurdering blev bekræftet, da kandidaterne blev formelt godkendt af Europa-Parlamentet ved en plenarsamling torsdag.*

Det glæder kommissionsformand Ursula von der Leyen, der lykønsker begge kommissærer på X.

"Din rolle bliver afgørende i de kommende COP28-forhandlinger og i fastlæggelsen af ​​de næste skridt på Europas vej mod klimaneutralitet," skriver kommissionsformanden om Wopke Hoekstra.

Mikroplast, dyrevelfærd og skovstrategi

I et brev fra Maroš Šefčovič, der altså nu er den ledende næstformand for Kommissionen, lyder det blandt andet, at Kommissionen vil fremlægge et lovforslag for ubevist tilsat mikroplast i oktober måned. Tidligere på året blev det vedtaget, at medlemslandene skal udfase brugen af bevidst tilsat mikroplast, og nu er tiden altså kommet til en begrænsning af det mikroplast, som er ubevist tilsat.

I november vil der blive fremlagt en skovstrategi, som skal øge biodiversiteten, lød det desuden. Og endelig kommer der et forslag fra Kommissionen om at regulere dyretransporttid i december.

Dermed står det også klart, hvilke forslag Kommissionen ikke når i år eller i denne valgperiode, mener Pascal Canfin.

"Vi vidste, at alle de resterende lovforslag fra Green Deal var i fare. Nu ved vi, at der for nogle forslag stadig ikke er en tidslinje, men det blev anset for at være tilstrækkeligt til at give et grønt lys," som han siger.

Det gælder blandt andet en længe ventet opdatering af kemikalielovgivningen REACH og strategien for en bæredygtig fødevareforsyning.

Det betyder muligvis også, at den lovede revision af EU's dyrevelfærdsregler bliver til et forslag alene om transporttider. Det blev Pascal Canfin spurgt til sin vurdering af på onsdagens pressemøde.

"Det var tydeligt, at det enten var alt, intet eller kun et fokus på transporteringen. Nu har vi fået et svar," sagde udvalgsformanden og fortsatte:

"De politiske grupper har efterspurgt klarhed på dette område. Vi vidste, at lovforslaget næsten var revet af bordet. Nu er konklusionen, at en del af forslaget er tilbage på bordet i december. Du kan konkludere, at resten af forslaget er taget af bordet," sammenfattede Pascal Canfin.

Kommissionen har imidlertid tilkendegivet over Altinget, at den stadig arbejder videre med forslagene om bedre dyrevelfærd i landbruget, ved slagtning og ved mærkning.

Det er dog endnu uvist, om - og i så fald hvornår - de forslag kommer på bordet, inden vi får en ny Kommission i 2024.

Læs henholdsvis Maroš Šefčovičs og Wopke Hoekstras brev til Miljøudvalget.

EPP: Šefčovič vil arbejde med industrien

Det var særligt den socialdemokratiske og den konservative gruppe, som skulle nå til enighed om at godkende hinandens kandidater som afløser for den mangeårige hollandske kommissær Frans Timmermans.

Oven på en byttehandel mellem de politiske fløje har den socialdemokratiske gruppe udtalt, at de uddybende svar fra den konservative Wopke Hoekstra har forsikret partiet om, at han vil føre en tilstrækkeligt ambitiøs klimapolitik.

"Det faktum, at hr. Hoekstra er placeret under supervision og i Šefčovič' erfarne hænder, er afgjort en forsikring om effektiv klimahandling," lyder det fra partiets talsperson i en pressemeddelelse.

I den anden politiske lejr er den kristne konservative gruppe ligeledes nået frem til, at socialdemokraten Šefčovič vil være en troværdig ledende næstformand – eller om ikke andet bedre end sin forgænger.

"Vi er nu klar til at støtte den nye ledende næstformand, Maroš Šefčovič," sagde EPP's talsperson fra Miljøudvalget, Peter Liese, på et pressemøde.

"Timmermans var meget provokerende og ikke-inkluderende. Šefčovič er bedre egnet, han vil være mere pragmatisk og arbejde med industrien – ikke imod," lød begrundelsen fra Liese.

*Artiklen er opdateret torsdag den 5. oktober kl. 17:15, efter at Kommissærerne blev endeligt godkendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Wopke Hoekstra

Kandidat til EU-kommissionen, udenrigsminister og vicestatsminister, Holland
INSEAD (2005), Universiteit Leiden (1994–2001), Universiteit Leiden (1995–1997)

Maroš Šefcovic

Næstformand, EU-Kommissionen, EU-kommissær for energiunionen (Socialdemokratiet, Slovakiet)
cand.jur. (Comenius Uni. 1990), ph.d. (Comenius Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024