EU’s nye offentlige anklager vil se på momssvindel i Danmark

Danmark står uden for EU’s nye anklagemyndighed. Men chefanklager Laura Codruţa Kövesi regner med en samarbejdsaftale med regeringen for blandt andet at bekæmpe momssvindel på dansk jord. For ”der er ingen rene lande”, som hun siger.

Laura Codruţa Kövesi var en kendt korruptionsjæger i sit hjemland Rumænien, inden hun blev chef for EU's nye anklagemyndighed, EPPO.
Laura Codruţa Kövesi var en kendt korruptionsjæger i sit hjemland Rumænien, inden hun blev chef for EU's nye anklagemyndighed, EPPO.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er på tredjedagen i EU's spritnye offentlige anklagemyndigheds (EPPO) virke, at Altinget sammen med en række andre europæiske medier fanger dens chef til et interview på en videoforbindelse fra de nye kontorer i Luxembourg.

Den 48-årige rumænske jurist og kendte korruptionsjæger Laura Codruţa Kövesi er en kende frustreret.

Om Laura Codruţa Kövesi

Chefen for Den Europæiske Anklagemyndighed er 48-årige Laura Codruţa Kövesi , som er uddannet jurist. Hun blev som 33-årig den yngste offentlige anklager i sit hjemland Rumænien.

I 2013 blev hun leder af den nationale anti-korruptionsenhed (DNA). I 2018 blev hun afskediget i det, der bredt blev anset som en politisk motiveret fyring, fordi den siddende regering ikke brød sig om hendes virke. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fandt sidste år, at hendes afskedigelse var et brud mod hendes ret til retfærdig prøvelse og mod hendes ytringsfrihed.

I 2019 blev hun udpeget til at lede den nye Europæiske Anklagemyndighed mod den rumænske regerings vilje.

På trods af at det nye EU-kontor har fået bevilliget flere penge fra EU-budgettet end først forventet til at bekæmpe svindel og snyd med EU-midler, har de ikke fået grønt lys fra EU-Kommissionen til at bruge dem på at hyre flere folk.

”Vi har brug for mindst 50 flere kolleger til at arbejde centralt her fra Luxembourg som sagsbehandlere og økonomiske undersøgere. Vi fik omkring syv millioner euro (52 millioner kroner, red.) mere end forventet fra EU-Kommissionen sidste år, men vi har ikke fået godkendelse til at ansætte flere. Hvad havde de tænkt sig, at vi skulle gøre? Købe blomster til vores bygning?” spørger Laura Codruţa Kövesi.

Som en institution, der netop er sat i verden for at passe på europæernes penge, har hun tænkt sig at sende pengene tilbage til EU-Kommissionen, hvis de ikke får lov til at bruge dem på personale.

Laura Codruţa Kövesi regner med, at den nye europæiske anklagemyndighed har kapacitet til at behandle 3.000 sager årligt, når de er kommet rigtigt i gang. Men hun forventer også, at det langtfra er nok til at komme til bunds i sagerne på tværs af de 22 EU-lande, som har meldt sig under fanerne hos den nye myndighed, der startede op 1. juni.

Jeg har aldrig i mit liv set en borgmester, der lige sikrer sig, at der er to vidner til stede, når han modtager bestikkelse.

Laura Codruţa Kövesi
Chef for Den Europæiske Anklagemyndighed

Hun remser listen op over de forbrydelser, hun har i kikkerten. Helt øverst står momssvindel, som er den mest udbredte form for svindel, og som EU-Kommissionen anslår alene i 2018 betød, at der manglede over 1.000 milliarder kroner i statskasserne rundt omkring i Europa på grund af svindel og utilstrækkelige opkrævningssystemer. Meget skyldes såkaldte momskarusseller mellem flere lande, hvor moms fra varer, der krydser grænser, enten bliver uberettiget trukket fra eller glemt indberettet på industriel skala. Det er sigende for problemets størrelsesorden, at EPPO ikke kommer til at røre ved sager, hvor der svindles for mindre end 75 millioner kroner.

0:000:00