Eva Kjer får travlt i 2009

FØDEVARER: Eva Kjer Hansen spår, at fødevarepolitik kommer til at fylde meget til næste år. Hun giver her sit bud på 2009.
"Det bliver et stort fødevareår," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).
"Det bliver et stort fødevareår," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).Foto: www.fvm.dk
Ida Skytte

Det er lækkert, når vi i Danmark gør os på den internationale arena. Og det gør vi på alle tre områder.

Eva Kjer Hansen
Fødevareminister (V)

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) får travlt til næste år. I hvert fald er hendes kalender allerede godt pakket med alt fra økomesse i Nürnberg, fiskeripolitik, nøglehulsmærke til forbrugerne og ikke mindst grøn vækst.

Hun giver her sit bud på, hvordan 2009 kommer til at se ud:

BioFach og grøn vækst
"Det kommer til at fylde rigtig meget, at vi bliver kåret til årets økologiland på BioFach-messen. For os bliver det yderligere en platform til at markedsføre de danske økologiske produkter. Jeg glæder mig rigtig meget," siger hun.

Også Dansk Landbrug 2022 kommer til at kræve en stor del af fødevareministerens tid.

"Vi lancerer første del - Grøn Vækst - i begyndelsen af året, og resten af året kommer der fokus på forskellige elementer, der skal belyse dansk landbrugs situation og se frem til år 2022."

Forslag til fælles EU-politik
Som et tredje punkt nævner hun fiskeripolitikken:

"Vi har udviklet et konkret forslag til, hvordan EU's fælles fiskeripolitik kunne skrues bedre sammen."

Reformen skal først gennemføres i 2012, men EU-Kommissionen kommer allerede med en grønbog i marts.

"I januar sender vi en rapport af sted med de konkrete forslag. Der vil komme mange drøftelser i løbet af året om blandt andet landingskvoter og fangstkvoter," siger ministeren.

Finanskrisens rolle
Eva Kjer Hansen har store forventninger til 2009.

"Jeg tror og håber på, at vi med udnævnelsen til årets økoland får øget eksporten af økologiske produkter, og at der samtidig vil være flere landmænd, som lægger om til økologisk produktion," siger hun og påpeger dog, at finanskrisen også på dette område kan få konsekvenser.

"Vil kunderne stadig være der til de økologiske produkter? Er der basis for yderligere fremgang? Der er ingen tvivl om, at finanskrisen er meget alvorlig for landbruget. Både fordi man har likviditetsproblemer og mangler midler til at investere i grøn teknologi."

Dog har krisen ifølge ministeren endnu ikke haft konsekvenser for de økologiske varer.

Danmark på den internationale arena
Eva Kjer Hansen ser frem til året, der kommer, selv om hun får travlt. Og hun kommer til at nå hele vejen rundt om emnerne inden for sit området.

"Det er lækkert, når vi i Danmark gør os på den internationale arena. Og det gør vi på alle tre områder. Vi er foregangsland, både når det gælder økologi og landbrugsproduktion med højere krav på miljø og dyrevelfærd, og vi er det også på fiskeriområdet.

Det bliver et stort fødevareår. Vi kommer jo også igennem med nøglehulsmærket, og der er mange andre spændende ting i støbeskeen. Vi kommer hele vejen rundt: Lige fra den primære produktion gennem forarbejdningsleddet og over til forbrugeren."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00