Får liste Å: Alternativet er klar til folketingsvalget

LISTE Å: Alternativet er nu officielt opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg, efter Indenrigsministeriet har godkendt partiets vælgererklæringer. Samtidig er partiet klar med sit første valgløfte.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Fredag er en glædens dag for det nye parti Alternativet. Det har nemlig fået besked fra Indenrigsministeriet om, at partiet nu officielt er opstillingsberettiget. 

Alternativet havde på forhånd ønsket at få listebogstavet Å, og dette ønske er blevet opfyldt. Nogle vil måske undre sig: Å for Alternativet? Men der er en forklaring. I en kronik i Politiken skriver Alternativets spidskandidater, heriblandt medstifter Uffe Elbæk, at Å skal være et symbol for Alternativets bæredygtige insisteren.

"Det er kun passende. A for Alternativet og bollen for den cirkulære helhedstankegang, der er nødvendig for den bæredygtige omstilling," skriver spidskandidaterne.

Samtidig med at Uffe Elbæks parti nu officielt er opstillingsberettiget, kommer partiet med deres første valgløfte.

"Vi har ét altoverskyggende budskab: Hvis det ikke er klimamæssigt, socialt, økonomisk bæredygtigt, så bliver det uden os. Det er vores løfte til jer," skriver Alternativet i deres kronik.

Riskær-ballade
Tidligere på ugen vakte det stor opsigt, da den tidligere bedrageridømte erhvervsmand Klaus Riskær meldte sig ind i Alternativet. Han stilede efter at blive valgt som folketingskandidat i Københavns Omegns Storkreds og dermed at gøre politisk comeback. Det skete til trods for et ufrugtbart møde med partistifter Uffe Elbæk nogle dage forinden. 

"Jeg havde jo en snak med ledelsen i partiet, og de gav udtryk for, at jeg var for alternativ, for kendt, og at jeg ikke havde været med fra starten. Men hele ideen med Alternativet er, at det er nærdemokrati, og at det kommer fra bunden og op og ikke fra toppen og ned, så der bliver kampvalg nu," fortalte han til DR.

På Facebook har han offentliggjort sine politiske mærkesager, der er et bæredygtigt skattesystem, langtidsholdbar økonomisk politik, realitetstilpasset udenrigs- og sikkerhedspolitik samt retten til fri cannabis.

Alternativet afleverede i sidste uge mange kasser fyldt med vælgererklæringer i Indenrigsministeriet, så Danmarks nyeste parti kunne få plads på stemmesedlerne til det kommende folketingsvalg. Nu er partiet så endeligt godkendt, og dermed er alt det formelle forud for det kommende folketingsvalg på plads. Herfra venter en valgkamp, inden partiet må se, om de kommer over spærregrænsen ved folketingsvalget, der skal afholdes senest 15. september i år. 

Dokumentation

Alternativets spidskandidater: 

Uffe Elbæk
Christian Poll
Josephine Fock
Kim Hyttel
Niko Grünfeld
Rasmus Nordqvist
Roger Matthisen
Torsten Gejl
Ulla Sandbæk
Uzma AhmedPolitik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion