Facebook lukker ned for indsamlinger til mennesker i nød

STOP: Ny lovgivning får Facebook til at lukke for nye indsamlinger til mennesker i nød. "Vi kan ikke bare læne os tilbage og lade det her ske," siger ngo'ernes brancheforening.

Foto: Colorbox
Rasmus Dahl Løppenthin

Ny lovgivning tvinger Facebook til at lukke ned for sin indsamlingsfunktion i Danmark.

"Vores indsamlingsværktøjer er effektive, og hjælpeorganisationerne har stor succes med dem. Vi står dog desværre i en situation, hvor vores værktøjer vil komme i konflikt med lovgivningen, og derfor slukker vi for dem midlertidigt," skriver manager for corporate communications Peter Münster i et skriftligt svar til Altinget.

Christiansborg har ønsket at gribe ind over for ulovlige indsamlinger på sociale medier, og per første februar 2019 er det derfor Facebooks ansvar, at brugernes Facebook-indsamlinger er tilmeldt Indsamlingsnævnet. Det tager man konsekvensen af og lukker ned for indsamlingsfunktionen i Danmark.

Indsamlingsorganisationernes brancheforening, Isobro, glæder sig over den nye lov, men har samtidig forståelse for Facebooks reaktion.

Vi kan ikke bare læne os tilbage og lade det her ske. Så vi har nu indledt en konstruktiv dialog med Facebook.

Mette Grovermann
Sekretaraitschef, Mette Grovermann

"Vi har sådan set forståelse for, at Facebook ikke kan sikre sig, at alle, der samler ind via deres værktøj, har anmeldt det til Indsamlingsnævnet," siger sekretariatschef Mette Grovermann. 

Læs også

Indsamlinger i vækst
Isobro kan ikke sætte tal på, hvor mange indtægter Foreningsdanmark går glip af, når Facebook om lidt lukker ned for indsamlinger. Men ngo'erne oplever kraftig vækst på området, og derfor forsøger man nu at finde en løsning for sine medlemmer.

"Vi kan ikke bare læne os tilbage og lade det her ske. Så vi har nu indledt en konstruktiv dialog med Facebook," siger Mette Grovermann.

Kan du uddybe, hvilke løsninger der er i spil?

"Nej, det er for tidligt. Men jeg kan bare sige, at begge parter er villige til at finde en løsning, og vi er nu ved at undersøge, om det kan lade sig gøre rent juridisk."

Facebook bekræfter, at der arbejdes intensivt på at finde en løsning for medlemmerne af indsamlingsorganisationernes brancheforening.

"Vi er i tæt dialog med Isobro om en løsning, så velgørende organisationer fortsat vil kunne samle penge ind fra deres støtter via Facebook. Vi håber, at den løsning kan være på plads inden sommer," skriver Peter Münster til Altinget.

Dokumentation

Per første februar træder ny lovgivning i kraft, som betyder, at eksempelvis Facebook bliver ansvarlig for, at brugernes indsamlinger er tilmeldt Indsamlingsnævnet.

Det sker, fordi et flertal i Folketinget ønsker at bekæmpe ulovlige indsamlinger på sociale medier.

Det er kun indsamlinger, der sker via indsamlingsfunktionen på Facebook, der bliver ramt af den nye lovgivning.

Ifølge Isobros vurdering vil det således stadig være lovligt at lave et opslag eller en video, hvor man opfordrer til at få støtte via eksempelvis Mobilepay.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00