Færøsk regering klarer skærene trods strid om homoseksuelles rettigheder, men Grønland styrer mod valg

STATUS: En kontroversiel sag om homoseksuelles rettigheder endte med ikke at sprænge den borgerlige færøske regering. I Grønland vil ingen partier danne regering med Siumut's nye formand og et valg udskrives sandsynligvis i næste uge.

Foto: Kimberley Coole
Andreas Krog

De politiske bølger går højt i Nordatlanten i disse dage og uger.

På Færøerne red den borgerlige regering tirsdag stormen af, da et forslag om at give homoseksuelle samme rettigheder som heteroseksuelle skabte debat i Lagtinget.

Forslaget var stillet af flere oppositionspartier, og et medlem af regeringspartiet Sambandsflokkurin havde truet med at stemme for forslaget. Det var man langt fra begejstret for i det lille kristne regeringsparti Miðflokkurin.

De tre borgerlige partier i den færøske regeringskoalition har nemlig givet hinanden håndslag på at holde sammen og ikke gå solo i enkeltsager og stemme for oppositionsforslag.

Derfor truede Miðflokkurin med at forlade regeringen. Men et kompromisforslag fra regeringen fik den politiske storm til at løje af.

Interne magtkampe
I Grønland ser det ganske anderledes ud og et parlamentsvalg kan meget vel blive udskrevet på tirsdag, når det grønlandske parlament Inatsisartut mødes for at afvikle en udskudt vintersamling.

Det socialdemokratiske parti Siumuts nye formand, Erik Jensen, kan nemlig ikke få nogle af de andre partier til at gå med i en ny Siumut-ledet koalitionsregering. Erik Jensens politiske kurs og interne magtkampe i Siumut fik partierne til bakke væk.

Mandag trak det socialliberale parti Demokraterne sig fra den nuværende koalition med Siumut og løsrivelsespartiet Nunatta Qitornai. Partiet kunne ikke se sig selv i en koalition med Erik Jensen i spidsen som landsstyreformand.

Valgtrommerne buldrer
Den nuværende landsstyreformand Kim Kielsen blev væltet som Siumut-formand i november sidste år. Men han har endnu ikke givet landsstyreformandsstafetten videre til Erik Jensen. Og det vil Demokraterne altså heller ikke være med til at han gør uden videre.

0:000:00