Færre danskere vil følge briterne ud af EU

MÅLING: Antallet af danskere, der synes, det er en god idé at følge med briterne, hvis de beslutter sig for at forlade EU, er dalende, viser nye tal.

BRUXELLES: Med kun 14 dage tilbage, før briterne stemmer om deres EU-medlemskab, er appetitten hos danskerne for at følge dem ud af Unionen i tilfælde af et såkaldt brexit, for aftagende.

Det viser en ny måling, som Norstat har gennemført for Altinget.

Her svarer 49 procent af danskerne nej til, at Danmark skal forlade EU, hvis briterne gør, hvilket er syv procentpoint flere, end da de blev stillet samme spørgsmål i februar i år. 31 procent mener derimod, at det er en god ide at følge briterne ud, hvis de stemmer leave 23. juni.

Kun blandt Dansk Folkepartis vælgere er der flertal for at kappe tøjret til Unionen, hvis briterne gør det. 62 procent af folkepartisterne er af den mening, altså præcis dobbelt så mange som i befolkningen som helhed. Men selv hos DF’erne er tallet faldet fra 68 procent tidligere på året.

Herefter kommer Enhedslistens vælgere, hvor 39 procent vil følge briterne ud.

Derek Beach, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i vælgernes holdning til EU, mener, at udviklingen kan skyldes, at spørgsmålet er mere præsent i befolkningen nu end for fire måneder siden. 

”I og med at man har diskuteret brexit-spørgsmålet i Danmark i noget tid, så er folk nok lidt mere velovervejede nu. Derfor flugter svarene i den nye måling også mere med danskernes grundlæggende EU-holdninger, som vi kender fra de mere langsigtede trends i andre undersøgelser,” siger Derek Beach.

”Når det ikke er aktuelt, så skyder folk lidt mere fra hoften,” siger han.

 Han peger dog på, at både hans forskning og de såkaldte Eurobarometre, der jævnlig tager pulsen på EU-borgernes følelser for Unionen, viser et noget lavere antal danskere, som ønsker at melde sig ud af EU uanset hvad.

Ikke mere Union, tak
Tværtimod er danskerne generelt nogle af dem, der i højest grad synes, at EU er en god ting, så længe samarbejdet ikke udvikler sig mod mere Union.

”Danmark er der, hvor der er færrest eller næst-færrest, der vil ud af EU. Og det har været stabilt i hvert fald de sidste fem-seks år. Men hvis du spørger danskerne, om de vil være med i Europas Forenede Stater, så er vi også helt i bund,” siger Derek Beach.

Han gør også klart, at vi adskiller os betydeligt fra netop briterne på de punkter.

”Hos briterne er det faktisk omvendt. Der er helt op mod 30 procent, der gerne vil have væsentligt mere EU, men samtidig er briterne også det land, hvor flest vil ud af EU,” siger professoren fra Aarhus Universitet.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Folkemøde, John Kerry-besøg og klimarapport Det sker i dansk politik: Folkemøde, John Kerry-besøg og klimarapport Næste artikel Det sker i EU: Børnecheck, udstationering og Juncker i Rusland Det sker i EU: Børnecheck, udstationering og Juncker i Rusland