Fagbevægelsen pressede på for statslig superfond få uger efter regeringsskiftet. Nu er den en realitet

"Det er en ide, jeg har haft i lang tid," siger Simon Kollerup om den nye statslige superfond, selv om fagbevægelsen to uger efter ministerens tiltræden begyndte et lobbyarbejde for netop at sikre, at fonden blev en realitet. Venstre kritserer forløbet, men ministeren afviser kritikken.

FH's næstformand, Ejner K. Holst, talte allerede med erhvervsminister Simon Kollerup om en ny statslig superfond på et møde i august 2019. Det var mere end to år før regeringen præsenterede ideen i sit udspil 'Danmark kan mere I' i september 2021. Fonden er netop blevet vedtaget i Folketinget. Arkivfoto. 
FH's næstformand, Ejner K. Holst, talte allerede med erhvervsminister Simon Kollerup om en ny statslig superfond på et møde i august 2019. Det var mere end to år før regeringen præsenterede ideen i sit udspil 'Danmark kan mere I' i september 2021. Fonden er netop blevet vedtaget i Folketinget. Arkivfoto. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenRasmus Raun Westh

Da regeringens statslige superfond i begyndelsen af juni blev stemt igennem Folketinget, var der stor glæde at spore i fagbevægelsen.

For næsten tre år før superfonden blev en realitet, indledte Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) nemlig en charmeoffensiv, der skulle overbevise den dengang nytiltrådte erhvervsminister Simon Kollerup (S) om fordelene ved at fusionere flere af statens investeringsfonde til én stor statslig superfond.

Det viser en række mails og notater, som Altinget har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at FH's næstformand, Ejner K. Holst, 9. juli 2019 – blot 14 dage efter at Simon Kollerup er blevet udnævnt til erhvervsminister – lander et møde med ministeren 9. august 2019. 

Og formålet med mødet er klart: 

Ejner K. Holst vil gerne diskutere erhvervsfremmesystemet og præsentere idéen om den statslige superfond – et projekt som FH selv har døbt 'Danmarks Investeringsfond'.

Fagbevægelsen fremsender ligeledes sit investeringsoplæg 'Invester i Danmark', hvor projektet beskrives nærmere. 

I en aktindsigt har Altinget fået bekræftet, at investeringsoplægget er det første dokument om idéen, der er journaliseret i Erhvervsministeriet under den nuværende regering. 

Nøjagtigt 14 dage efter at den nuværende regering er blevet præsenteret, får FH's næstformand, Ejner K. Holst, og Peter Ahrenfeldt Schrøder, erhvervspolitisk konsulent i FH, en mødeaftale med erhvervsminister Simon Kollerup. FH fremsender desuden sit oplæg 'Invester i Danmark,' hvor forslaget om en ny statslig superfond er beskrevet.
Nøjagtigt 14 dage efter at den nuværende regering er blevet præsenteret, får FH's næstformand, Ejner K. Holst, og Peter Ahrenfeldt Schrøder, erhvervspolitisk konsulent i FH, en mødeaftale med erhvervsminister Simon Kollerup. FH fremsender desuden sit oplæg 'Invester i Danmark,' hvor forslaget om en ny statslig superfond er beskrevet. Foto: Screenshot

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00