Fagbevægelsen raser over regeringens nye udbudslov

Regeringen har undladt at bruge et vigtigt våben i kampen mod underbetalt arbejdskraft i den nye udbudslov, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). 

Regeringen slår sig normalt op på at bekæmpe underbetalt udenlandsk arbejdskraft, men har ifølge fagbevægelsen undladt at bruge et vigtigt våben i sit forslag til en ny udbudslov. 
Regeringen slår sig normalt op på at bekæmpe underbetalt udenlandsk arbejdskraft, men har ifølge fagbevægelsen undladt at bruge et vigtigt våben i sit forslag til en ny udbudslov. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Den socialdemokratiske regering har forpasset chancen for at tage et helt afgørende våben i brug i kampen mod underbetalt udenlandsk arbejdskraft og støtte op om den danske model. 

Det er ikke en anklage, man hører hver dag fra fagbevægelsens top mod den nuværende S-regering. 

Men det er tilfældet med den nye udbudslov, som netop nu bliver behandlet i Folketinget, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). 

Det er især manglen på de såkaldte arbejdsklausuler i loven, der får formand Lizette Risgaard op i det røde felt. Klausulerne betyder, at kommuner og regioner skal stille krav om, at leverandører af for eksempel skoler og velfærdsydelser følger FH's overenskomster.

En lang række kommuner bruger selv klausulerne frivilligt i dag, men ifølge fagbevægelsen er det altså et fejlskud af dimensioner, at det ikke bliver skrevet ind i loven. 

"Det handler både om at sikre sig, at tilbudsprisen ikke er for god til at være sand – og så om at kontrollere, at tilbudsgiver holder, hvad de har lovet bagefter," siger Lizette Risgaard og fortsætter: 

"Vi har i årevis peget på problemet, bl.a. da udbudsloven blev evalueret. Og evalueringen erkender, at det er muligt at indføre et krav om arbejdsklausuler. Derfor ærgrer det os også, at vi nu først skal en tur igennem en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på emnet," siger hun og henviser til en arbejdsgruppe, som regeringen vil nedsætte som et plaster på såret.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Skarp kritik af lærlingeklausuler

0:000:00