Falcks topchef: Det politiske system har spillet fallit i forhold til at løse samfundsproblemer med reformer

Det politiske system har spillet fallit i forhold til at lave reformer af samfundskomplekse problemstillinger. Sådan lyder det fra Jakob Riis, der vil gentænke flere nøglestrukturer i samfundet. "Vi er det vindende hold, som er begyndt at hvile på laurbærrene. Det er en farlig kombination," siger han.

Falcks topchef, Jakob Riis, frygter, at Danmark hviler på laurbærrene i forhold til at imødegå fremtidens samfundsmæssige udfordringer. Arkivfoto. 
Falcks topchef, Jakob Riis, frygter, at Danmark hviler på laurbærrene i forhold til at imødegå fremtidens samfundsmæssige udfordringer. Arkivfoto. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christoffer Lund-Hansen

Hvis kampen for at sikre, at Danmark forbliver blandt de førende nationer i den globale konkurrence, blev udspillet som en fodboldkamp, ville Danmark have de rigtige spillere, men mangle den rette indstilling.

Det mener Falcks topchef, Jakob Riis. 

"Vi er det vindende hold, som er begyndt at hvile på laurbærrene. Det er en farlig kombination. Glasset er halvfyldt, for vi har alle forudsætningerne. Det handler ikke kun om de spillere, man sætter på banen, men også om det spilsystem og den indstilling, som de går på banen med," siger Jakob Riis. 

Den 56-årige Falck-boss er et blandt 20 medlemmer i Dansk Konkurrenceevneråd, der netop har udsendt sin tredje tilstandsrapport for den danske konkurrenceevne.

"Jeg er gået ind i Dansk Konkurrenceevneråd for at holde et spejl op, som sikrer, at vi både ser de muligheder, der er, men også er realistiske, så vi ikke rækker ud efter pokalen, før vi ved, hvad det kræver at spille konkurrencedygtigt i fremtiden," siger Jakob Riis.

Analysen fra Jakob Riis er klar.

"Vi undervurderer, hvad det kræver af os at være omstillingsparate og tage konsekvenserne af, at nogle af fortidens løsninger og institutioner ikke er det, vi skal bygge fremtiden på," siger han og uddyber med et eksempel:

"I Danmark har vi allerede proklameret, at vi vender de gigantiske klimaudfordringer til et grønt eksporteventyr. Der er vi lige lidt for hurtigt ude."

System skal gentænkes

Hvorfor tvivler du på vores indstilling i Danmark?

"Vi kommer ud af årtiers succes, vi har et højtudviklet velfærdssamfund, og det er gået enormt godt, men jeg er bange for, at vores – på mange måder – forholdsvist gunstige forudsætninger kommer til at arbejde imod os, fordi vi tror, at vi får en masse fordele," svarer Jakob Riis. 

Falck-topchefen fremhæver, at Danmark har gode grundforudsætning for en positiv økonomisk udvikling på grund af, at samfundet er gennemdigitaliseret, tillidsniveauet er højt, korruptionen lav, og vi har gode værdier. 

 

Vi er simpelthen ikke en sund nok befolkning længere, og vores sundhedsvæsen står ikke på en måde, hvor vi kan imødekomme den udfordring, der kommer ved, at lever længere, og vi bliver i dårligere og dårligere forfatning. 

Jakob Riis
Topchef i Falck

Men der er behov for at gentænke flere områder, og et af de områder er vores sundhedsvæsen, lyder det. 

"Vi er simpelthen ikke en sund nok befolkning længere, og vores sundhedsvæsen står ikke på en måde, hvor vi kan imødekomme den udfordring, der kommer ved, at lever længere, og vi bliver i dårligere og dårligere forfatning. Det drejer sig både om kronisk syge, ældre personer, men også psykisk syge unge mennesker," siger Jakob Riis.

Han henviser til rapportens 'globale parathedsindeks,' hvor Danmark i kategorien 'sund arbejdsstyrke' er gledet ud af top ti på flere parametre. 

"Hvis vi ikke får fixet det, så har vi ikke den stærke arbejdsstyrke, som er en af forudsætningerne for at være konkurrencedygtig i fremtiden. Vi får også et dyrere skattetryk, fordi vi skal finansiere en fordyrende sundhedssektor, der mangler hænder. Det er ikke en gunstig udvikling. Det er vi nødt til at gentænke i en moderne verden," siger Falck-direktøren.

 

Blå bog

55-årige Jakob Riis har været administrerende direktør for Falck siden maj 2017.

Han skiftede til Falck fra en stilling som Executive Vice President, North America i Novo Nordisk, hvor han har bestredet flere roller, siden han tiltrådte i selskabet i 1996.

I december 2020 var Jakob Riis blandt 20 danske erhvervsprofiler, som blev udvalgt til at sidde i Dansk Konkurrenceevneråd.

Privat er Jakob Riis gift med Annemarie og far til tre børn.

"Det politiske system har spillet fallit"

Danskerne kan ikke længere forvente, at problemerne kan løses fra Christiansborg, mener Jakob Riis. 

"Det kan ikke løses gennem reformer. Det politiske system har spillet fallit i forhold til at lave reformer af samfundskomplekse problemstillinger. Der tror vi meget på en udvidet brug af offentligt-private partnerskaber, så man får aktiveret flere private virksomheder. Det kan være med til at løse problemerne og vil skabe nogle løsninger, der kan eksporteres," siger han.

Hvad mener du med, at det politiske system har spillet fallit i forhold til at løse samfundskomplekse problemstillinger gennem reformer?

"Det her vender sig hverken mod den ene eller anden side af det politiske spektrum, men med den forventning, der er til den politiske handlekraft og den appetit, der er på at finde hurtige løsninger, der kan kommunikeres i korte former, så vil det politiske apparat have meget vanskeligt ved at finde en arbejdsgang, som kan lave store reformer. Så vi skal tænke det anderledes," svarer Jakob Riis i interviewet med Altinget.

Hvor skal de løsninger komme fra, hvis det ikke er fra Christiansborg?

"Hele verden forandrer sig med større og større hast, og meget af den forandring er teknologidrevet. Så det er svært at favne bredt. Det gælder også for Falck, når vi skal lave de nødvendige digitale transformationer. Derfor må vi tænke i partnerskaber med dem, der er specialiserede i det. Kigger vi på Danmark som samfund, så er løsningerne på nogle af de omstillinger, vi skal lave i velfærdssamfundet, ikke mulige at opfinde selv," siger Falcks administrerende direktør.

Det politiske system har spillet fallit i forhold til at lave reformer af samfundskomplekse problemstillinger.

Jakob Riis
Topchef i Falck

I stedet foreslår han en model, hvor man eksempelvis kan udbyde større problemstillinger fremfor konkrete opgaver via udbudssystemet for i højere grad at kunne trække på innovationskraften fra de specialister, der sidder i virksomhederne.

"Det hele skal ikke egenproduceres. I Forsvaret har vi altid arbejdet tæt sammen med private leverandører, og når vi køber eksempelvis F-35, er der tæt samarbejde også med danske virksomheder. På energiområdet med de nye satsninger inden for grøn omstilling gælder det samme," siger Jakob Riis og fortsætter:

"Men når det gælder velfærdsløsninger, så egenproducerer vi som hovedregel, selvom der kunne findes nye og teknologiske tilgange, der kan levere bedre løsninger til færre penge."

Målet er, at samfundet skal gå væk fra den forsimplede tankegang om, at virksomhederne tjener pengene og betaler deres skat, hvorefter den offentlige sektor tager sig af velfærden, lyder det.

"Det skal ændres til, at vi samarbejder om de udfordringer, der er svære at knække," siger Jakob Riis. 

10 altoverskyggende problemer

I sin nye rapport har Dansk Konkurrencevneråd kogt Danmarks udfordringer i fremtidens globale konkurrence ned til 10 altoverskyggende problemer.

Udover de allerede italesatte udfordringer med sundhedsvæsenet fremhæver Jakob Riis en række problemer, som han mener er "for åndssvage at have på listen."

"Tag vores virksomhedsledelser og bestyrelser i forhold til diversitet. Det er irriterende, at de er på listen, for der er grebene ikke særligt svære," siger han.

Herefter adresserer han politikernes manglende løsninger på virksomhedernes udfordringer med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft.

"Vi har lukket os i forhold til internationalt talent. Det er et faresignal. Det er gået godt så længe, at vi tror, at vi kan klare os uden den inspiration og talentmasse, som verden tilbyder. Det er fordi, at vi politisk har lukket os for indvandring. Det har været en kæmpe omkostning, hvor man har ignoreret, hvad det betyder for udviklingen af Danmark," siger Jakob Riis.

Dansk Konkurrenceevneråd

Industriens Fond står bag Dansk Konkurrenceevneråd. 

Dansk Konkurrenceevneråd afholder en række topmøder frem mod projektets endelig afslutning i september 2022. 

Forud for hvert topmøde udgives en ny tilstandsrapport om Danmarks konkurrenceevne.

'Er Danmark klar til fremtiden?' er navnet på den tredje rapport, som Nordic Model Institute udarbejder for Dansk Konkurrenceevneråd. 

De 20 medlemmer i Dansk Konkurrenceevneråd er:

 • Malou Aamund, afgående direktør for Google Danmark

 • Ulrik Juul Christensen, bestyrelsesformand og administrerende direktør for Area9

 • Thomas Visti Jensen, ejer og bestyrelsesformand, Visti Unlimited

 • Esben Gadsbøll, partner, Nordic Makers

 • René Svendsen-Tune, administrerende direktør, GN Store

 • Nord Sissel Hansen, stifter og administrerende direktør, StartupGuide

 • Stine Mølgaard Sørensen, medstifter og driftschef, Radiobotics

 • Bjarne Corydon, ansvarshavende chefredaktør, Børsen

 • Hans Axel Kristensen, medstifter og administrerende direktør, PlastiX

 • Nima Sophia Tisdall, medstifter og administrerende direktør, Blue Lobster

 • Matias Møl Dalsgaard, medstifter og direktør, GoMore

 • David Dreyer Lassen, professor, Københavns Universitet

 • Britt Meelby Jensen, tidligere topchef for Atos Medical

 • Allan Polack, tidligere koncernchef for PFA Pension

 • Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær, OECD

 • Mai-Britt Poulsen, seniorpartner, Boston Consulting Group

 • Jakob Riis, administrerende direktør, Falck

 • Tine Roed, bestyrelsesformand, Multimanager Invest

 • Christina Boutrup, Asien-korrespondent, TV2

Kilde: Dansk Konkurreevneråd
 

Har interviewet 10 nøglepersoner

Jakob Riis fortæller, at han har valgt at være en del af Dansk Konkurrenceevneråd, fordi han dagligt reflekterer over, hvad Danmark kan som samfund, og hvordan samfundet bliver bedre til at gribe de muligheder, der opstår. 

Det er gået godt så længe, at vi tror, at vi kan klare os uden den inspiration og talentmasse, som verden tilbyder. Det er fordi, at vi politisk har lukket os for indvandring. Det har været en kæmpe omkostning, hvor man har ignoreret, hvad det betyder for udviklingen af Danmark.

Jakob Riis
Topchef i Falck

I forbindelse med arbejdet i rådet har Falck-direktøren interviewet 10 nøglepersoner i sit eget netværk for at høre, hvordan de ser Danmarks position i den internationale konkurrence.

"Det er et alternativ til den politiske situation, hvor man ofte forsøger at male et særligt positivt billede eller italesætte udfordringer på en bestemt måde for at adressere vælgerne. Her kigger vi på, hvad vi fundamentalt set har brug for i vores samfund," siger Jakob Riis.

Blandt de 10 personer fremhæver Jakob Riis Elizabeth Teisberg, som er en amerikansk professor inden for healthcaretech, Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, og Simona Maschi, der er medstifter og leder af Copenhagen Institute of Interaction Design. 

"De samtaler har styrket mig lidt i, at nogle af de ting, jeg gik og tumlede med selv, har jeg fået bestyrket, for jeg kan høre, at jeg ikke er den eneste, som tænker på nogle af de her områder med bekymring, men også begejstring," siger han.

10 altoverskyggende problemer for Danmarks konkurrenceevne

I sin seneste tilstandsrapport for den danske konkurrenceevne har Dansk Konkurrenceevneråd afdækket følgende 10 altoverskyggende problemer for Danmark i fremtidens globale konkurrence:

 1. Den danske arbejdsstyrkes fysiske og psykiske sundhed og trivsel er for svag.

 2. Mismatchet mellem den danske arbejdsstyrkes kompetencer og fremtidens behov er for stort.

 3. Digitaliseringen af de danske uddannelser går for langsomt.

 4. Diversiteten i danske virksomheders ledelser, bestyrelser og arbejdsstyrker er for lav.

 5. Danske virksomheders CO2-udledning er for høj og ressourceproduktivitet for svag.

 6. Danske virksomheder anvender ikke dygtigt nok nye teknologier.

 7. Danske vækstvirksomheders adgang til risikovillig kapital er for dårlig.

 8. Danske virksomheder tiltrækker og fastholder ikke nok internationalt talent.

 9. Danmark tiltrækker, rekrutterer og integrerer ikke nok international arbejdskraft.

 10. Samarbejdet mellem den offentlige og private sektor i Danmark er for svagt.

Kilde: Dansk Konkurrenceevneråd

Topchef: Samfundet succes skal måles på en ny måde

Dansk Konkurrenceevneråd afholdt sit første topmøde 11. marts 2021, altså på etårsdagen for den første store corona-nedlukning af Danmark.

Til sommer afsluttes projektet. 

Jakob Riis håber, at projektet vil skabe opbakning til at finde nye måder at arbejde på.

"Det her er et initiativ for bringe erhvervslivet ind i debatten om, hvordan vi skal forandre os som samfund. Vi har nogle udfordringer, som skal adresseres, hvis vi skal udnytte de muligheder, som fremtiden giver. For fremtiden er for dem, der er hurtige på fødderne og ikke hænger for meget fast i fortiden," siger han. 

Personligt mener han ikke længere, at samfundets succes skal måles i økonomisk vækst og eksporttal.

"Vores rigdom skal udtrykkes på en anden måde, end vi har gjort hidtil. Vi skal leve gode, sunde liv uden at vi trækker mere på jordens ressourcer, end vi er berettiget til," siger Jakob Riis og tilføjer: 

"Succesen skal mere måles på, at vi får hele det danske samfund igennem den her transformation, mens vi bevarer sammenhængskraften i Danmark. Det er den fundamentale udfordring." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Riis

Adm. direktør, Falck
master, ph.d., skovbrug og økonometri, (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00