Faldet i Danmarks CO2-udledning er gået i stå under Løkke

DAGENS TAL: Faldet i den danske udledning af CO2 er gået i stå i de seneste fire år. De lavthængende frugter er plukket, så nu skal der noget nyt til at få det længere ned, vurderer ekspert.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Freja SøgaardKristine Korsgaard

Siden 1996 har Danmarks årlige udledning af CO2 været støt faldende med enkelte udsving. Men i de seneste fire år, hvor Venstre har ledet regeringen, er kurven fladet ud.

Det viser Energistyrelsens beregninger.

"Faldet gennem årene skyldes især, at man har skiftet kul ud med biomasse på kraftværkerne, og at man har sat havvindmølleparker op. Det betyder, at meget af den energi, der udleder CO2, gennem årene er blevet fortrængt af andre typer. Man har plukket de lavthængende frugter, men nu er der mindre at hente der," forklarer ekspert i klima og energi ved den grønne tænketank Concito Torben Chrintz.

Man kan sige, at når en større del af energien til varme og strøm kommer fra CO2-neutrale kilder, bliver der mindre "sort energi" at skille sig af med. Og det er en af grundene til, at kurven flader ud.

Fakta
Dagens tal
Hver dag i valgkampen bringer Altinget en artikel under temaet 'dagens tal'. Her beskriver vi kort, faktuelt og analytisk udviklingen siden 2015 på en række nøgletal inden for især økonomi og velfærd.
Tallet skal træde ud af den daglige nyhedsstrøm og i stedet give et overblik over udviklingen inden for et bestemt politisk område. Relevante eksperter vil desuden forsøge at forklare den pågældende udvikling.

Hvad er CO2-udledning? 
Når man taler om CO2-udledning, taler man om menneskeskabt udledning af kuldioxid (CO2). 
Kuldioxid er en nødvendig gas i atmosfæren, men menneskeskabte udledninger giver en øget CO2 i atmosfæren. De menneskeskabte udledninger kommer fra for eksempel forbrænding af fossile brændstoffer som kul, olie og gas. 
Den øgede mængde CO2 forstærker drivhuseffekten og medfører klimaforandringer på jorden.

Kilde: globalis.dk

Artiklen fortsætter under figuren

Hvis man vil have CO2-udslippet længere ned, skal man derfor i gang med at se på andre sektorer som transport og landbrug, har Klimarådet peget på.

Og så vil det gøre en forskel, hvis man en dag kan lagre energien fra vindmøller.

"Når der ikke er noget vind, nytter det ikke at have en masse vindmøller. Derfor skal vi videre med lagring af energien. Det er den største game changer, vi kan få," sagde formand for Klimarådet Peter Møllgaard til Information i april.

Mindre udsving kan skyldes vejret
Ser man på de mindre udsving fra år til år, er der sket en stigning både fra 2015 til 2016 og fra 2017 til 2018.

Her kan vejret spille en rolle, forklarer kontorchef i Center for Systemanalyse ved Energistyrelsen Mikkel Sørensen:

”Det er svært at sige, hvad årsagen til stigninger er. Men vi ved, at det blæste væsentlig mindre i 2018 end i 2017. Det vil sige, at de samme vindmøller har produceret mindre strøm. Det kan variere betydeligt fra år til år, og de her udsving på for eksempel vindproduktionen betyder efterhånden rigtig meget, fordi der er så meget vindenergi i systemet," siger han. 

EU's udslip er faldet
Energistyrelsens tal måler kun de udslip, der sker i Danmark. Hvis man tæller international transport som flyrejser og søfart med, er udledningen en del større. 

Ingeborg Vind fra Danmarks Statistik er enig med Mikkel Sørensen i, at de mindre udsving, når det kommer til CO2-udledninger, kan være på grund af vejret. 

"De mindre udsving kan skyldes mange ting, mens de store udsving over den lange bane handler om, hvilke energityper vi bruger og økonomiens struktur. De effekter er blandet sammen," siger hun. 

Men det er ikke alle lande, der udviser samme tendens som Danmark. For mens Danmarks CO2-udledning er steget fra 2017 til 2018, er EU's faldet.

Det skriver Energi Danmark. Norge, Island og Liechtenstein, der alle er med i EU's kvotesystem, har sammen med de 28 EU-lande sænket udledningen med 4,2 procent fra 2017 til 2018. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00