Falsk historie rejste verden rundt og endte i Jyllands-Posten

MISINFORMATION: En historie om 20.000 migranter, der forsøgte at trænge ind i EU, spredte sig med lynets hast, netop som debatten om FN’s migrantpagt eksploderede. Den nåede Jyllands-Postens spalter, men viser sig nu at være falsk.

Jyllands-Postens redaktion i Viby J.
Jyllands-Postens redaktion i Viby J.Foto: Brian Karmark / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

En falsk historie om 20.000 migranter i Bosnien, der forsøgte at trænge ind i EU, vandrede i november verden rundt og endte med at blive bragt i Jyllands-Posten.

Nyheden blev spredt, netop som debatten om FN’s omstridte migrantpagt blussede op i hele Europa og førte til intens debat i Folketinget.

På blot tre dage rejste historien om de 20.000 migranter, hvoraf de fleste angiveligt skulle være bevæbnede, fra den østrigske tabloidavis Kronen Zeitung via russiske statsmedier og amerikanske højreekstreme hjemmesider til en række europæiske medier. Men historien var falsk. Det viser en gennemgang af forløbet, som Altinget har foretaget.

Undervejs blev historien - som altså fra starten var forkert - tilføjet flere forkerte detaljer.

  • Da historien havnede i Jyllands-Posten, fremstod det som om, den store gruppe af migranter allerede ”flere gange har forsøgt at bryde gennem grænsen til EU-landet Kroatien”. Det er korrekt, at der har været flere tilfælde, hvor mindre grupper af migranter har forsøgt at komme ind over grænsen fra Bosnien til Kroatien, men der har ikke været tale om grupper på 20.000. 
  • Og det, der i den østrigske avis var mundtlige udtalelser fra en unavngiven embedsmand, blev i Jyllands-Posten beskrevet som et notat fra den østrigske regering. Men Altinget har været i kontakt med det østrigske indenrigsministerium, der oplyser, at sådan et notat ikke findes. 

Det korrekte citat var, at nogle af dem (migranterne, red.) havde knive. Ikke de fleste af dem.

Christoph Pölzl
Talsmand, Østrigs indenrigsministerium

Jyllands-Posten erkender da også, at avisen ikke har dokumentation for oplysningerne i artiklen.

”For os er det selvfølgelig irriterende, at vi ikke kan dokumentere det rigtigt. Om vi har været naive? Vi troede, det stod til troende, hvad der fremgik af den østrigske avis," siger udlandsredaktør Henrik Thomsen fra Jyllands-Posten.

De 20.000 er der ikke
Artiklens centrale oplysning - at der skulle stå 20.000 migranter i det nordlige Bosnien og kigge ind over grænsehegnet til Kroatien og EU -  er ikke korrekt.

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat befinder der sig lige nu omkring 5.000 migranter i Bosnien.

20.000 er det samlede antal migranter, der i 2018 er rejst gennem Bosnien. Det bekræfter det østrigske indenrigsministerium over for Altinget.

På Jyllands-Posten studsede man ikke over tallet 20.000.

”Nu var jeg selv dernede i 2015 og dække migrantkrisen på Balkan. I den forbindelse er 20.000 altså ikke noget vanvittigt stort tal. Og jeg kender også terrænet dernede. Det kan være svært at få et overblik over, hvor mange der er. Vi gik ud fra, at det var et verificeret skøn, som de havde fra det her notat," siger Henrik Thomsen med henvisning til det notat, som ifølge det østrigske indenrigsministerium ikke findes.

Bevæbnede med knive
I den oprindelige version af den forkerte historie optræder ingen navngivne kilder. Men en eller flere anonym embedsmand i det østrigske indenrigsministerium oplyser med henvisning til unavngivne ”forbindelsesofficerer”, at der står cirka 20.000 migranter på grænsen mellem Kroatien og Bosnien.

Kronen Zeitung citerer blandt andet embedsmændene for at sige, at ”95 procent af disse migranter, der ønsker at bryde igennem, er unge mænd - næsten alle bevæbnede med knive.”

Læs også: Sådan rejste den falske historie verden rundt

Men ifølge det østrigske indenrigsministerium er citatet ikke korrekt.

”Det korrekte citat var, at nogle af dem (migranterne, red.) havde knive. Ikke de fleste af dem,” skriver det østrigske indenrigsministeriums talsmand Christoph Pölzl i en mail til Altinget.

Den østrigske avis citerer også embedsmænd for, at migranterne ”ønsker at rejse til Tyskland og videre til de skandinaviske lande.”

Men indenrigsministeriet kan i det hele taget ikke bekræfte rigtigheden af citaterne i Kronen Zeitung. De citater, som i de følgende dage gik verden rundt.

”Det er ikke muligt at bekræfte de nøjagtige citater. På den ene side fordi det er længe siden, at artiklen blev offentliggjort og den konstant skiftende situation. På den anden side fordi indenrigsministeriet ikke opbevarer skriftlige optegnelser fra alle pressehenvendelser,“ skriver Christoph Pölzl i mailen til Altinget.

Han understreger desuden, at der ikke findes noget notat. Kronen Zeitung har kun fået mundtlige citater fra ministeriet.

Koblet sammen med migrationspagt
Historien fra den østrigske avis blev hurtigt taget op af det statslige russiske nyhedsbureau Sputnik, der koblede den sammen med den FN-migrationspagt, som skulle vedtages i december. Østrig havde få dage forinden besluttet at undlade at underskrive FN-pagten.

Historien blev også bragt i det amerikanske netmedie Breitbart. Mediet er stiftet af den tidligere chefstrateg for Donald Trump, Steve Bannon, og er kendt for at blande sande og falske nyheder. I Breitbart fik historien overskriften: ”Medie: 20.000 migranter ”stort set alle bevæbnet med knive” klar til at krydse Europas ydre grænse”.

De følgende dage spredtes historien ud over hele Europa, hvor den optrådte i en lang række indvandrerkritiske medier inklusive danske Den Korte Avis, som den tidligere politiker og minister Karen Jespersen samt husbonden Ralf Pittelkow står bag. 

Kurs mod Skandinavien
Onsdag 7. november var det så Jyllands-Posten, der på sin hjemmeside klokken 16.45 bragte historien med forsidehenvisningen ”20.000 migranter vil ind i EU: ”95 pct. af disse er unge mænd – næsten alle bevæbnede med knive".”

Den følgende dag stod artiklen i papirudgaven af Jyllands-Posten med overskriften ”Østrig advarer om 20.000 migranter på vej ind i EU” og en underrubrik om, at Østrigs regering vurderer, at flere af migranterne har kurs mod Skandinavien.

Kronen Zeitungs citater fra en eller flere unavngivne embedsmænd i det østrigske indenrigsministerium er i Jyllands-Posten blevet til oplysninger i et notat fra de østrigske myndigheder.

Citatet om, at 95 procent af migranterne er unge, der næsten alle er bevæbnede med knive, gengives i Jyllands-Posten og er desuden trukket ud af artiklen som et fremhævet citat. Men de oplysninger erkender Jyllands-Posten nu, at der ikke er dokumentation for.

”Der er ikke noget, der forklarer, at der skulle være mindst 20.000, der er på vej til at bryde gennem grænsen og at mange er bevæbnede med knive. Det ved vi simpelthen ikke i dag, hvor Kronen Zeitung har fra. Vi gik ud fra dengang, eftersom det er en citathistorie, at det fremgik af det her dokument, som de har fra det østrigske indenrigsministerium," siger Henrik Thomsen med henvisning til det notat, som indenrigsministeriet siger ikke findes.

Når Jyllands-Posten stadig tror, at notatet findes, så er det, fordi avisen direkte har spurgt indenrigsministeriet, om de måtte få det, og fået det svar, at ministeriet ikke udleverer interne dokumenter. Til Altinget har ministeriet dog oplyst, at der ikke findes noget notat. Altinget har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kronen Zeitung.

Læs også: Jyllands-Posten: Irriterende at vi ikke kan dokumentere historien

Jyllands-Posten skriver desuden, at "en større gruppe" migranter allerede flere gange har forsøgt at bryde ind over grænsen til Kroatien og EU. Desuden skulle Kroatien ifølge flere unavngivne medier have indsat specialstyrker på grænsen til Bosnien, skriver avisen. 

5.000 migranter
Efter offentliggørelsen har Jyllands-Posten tilføjet to centrale oplysninger til netversionen. For det første at FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR har oplyst til en tysk tv-station, at ”der i øjeblikket opholder sig omkring 5.000 migranter i landet, og altså ikke 20.000”. For det andet at det østrigske indenrigsministerium har oplyst til samme tv-station, at 20.000 er det samlede antal migranter, der er ankommet til Bosnien i 2018.

Overskriften på artiklen på Jyllands-Postens hjemmeside er dog fortsat ”Østrig advarer om 20.000 migranter på vej ind i EU”, og avisen har ikke bragt oplysningerne i sin papirudgave. 

"Vi vil godt lige have fast grund under fødderne og finde ud af, hvad der er op og ned på de her tal. Det her tal er åbenlyst forkert. Det har vi rettet med det samme. Men vi vil gerne have klarhed over, hvad det er, der er sket her," siger Henrik Thomsen.

 

Redaktionen oplyser: Der er foretaget følgende præciseringer i denne historie:

  • Det er præciseret, at der har været flere tilfælde, hvor grupper af migranter har forsøgt at krydse grænsen fra Bosnien til Kroatien.
  • Det er præciseret, at den østrigske avis Kronen Zeitung citerer anonyme "embedsmænd" i flertal, ikke en anonym embedsmand. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Thomsen

International korrespondent i Sydafrika
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00