Fatalt hul i uddannelses-tilbud til faglærte

UDDANNELSE: Tømrere, murere og andre faglærte mangler videregående voksenuddannelser, påpeger ny EVA-rapport. Et stort problem, mener arbejdsgiverne og fagbevægelsen. DF trækker ministeren ind i sagen.
Hvis håndværkere skal efter-videreuddanne sig, er der ringe kår, konkluderer EVA i ny rapport.
Hvis håndværkere skal efter-videreuddanne sig, er der ringe kår, konkluderer EVA i ny rapport.Foto: Colourbox.dk
Anders Heissel

Flere hundredtusinder af faglærte i Danmark har ikke adgang til at videreuddanne sig.

Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der blotlægger et hul i paletten af uddannelsestilbud til faglærte, som gerne vil dygtiggøre sig på et højere fagligt niveau. Og det er et stort problem, mener afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Pihl.

"Det er et problem, at der ikke findes nok tilbud, for det betyder eksempelvis, at hvis en tømrer, murer eller struktør skal læse videre, er den eneste mulighed at blive bygningskonstruktør, som tager tre et halvt år. Konsekvenserne er, at færre læser videre og dygtiggør sig," siger Louise Pihl.

Stærkt begrænsede muligheder
I dag har de faglærte mulighed for blandt andet AMU-kurser, mens de arbejder, mens mulighederne for en videregående uddannelse tilrettelagt for voksne - den såkaldte VVU - inden for næsten alle tekniske fagområder er stærkt begrænsede.

Fakta

Fakta om VVU:

VVU (Videregående voksenuddannelser) kaldes også for akademiuddannelser og finder sted på erhvervsakademier.

31.619 mennesker har mellem 2001-07 gået på en VVU.

Der er i øjeblikket i alt 16 profilforløb: 9 merkantile, 3 tekniske og 4 inden for sundhed, pædagogik og forvaltning.

Fra 2001-2007 gik 95 procent af samtlige deltagere på VVU på et merkantilt forløb. Det var eksempelvis mellemledere på akademiuddannelsen i ledelse og bankansatte på akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.


Kilde: EVA

I dag kan man vælge mellem 16 profilforløb på VVU, men kun tre er rettet mod det tekniske område. Ifølge EVA-rapporten gik 95 procent af VVU'erne i årene 2001-2007 på et merkantilt profilforløb, mens kun 1,3 procent gik på et teknisk.

Og derfor er den eneste mulighed for mange en kort videregående uddannelse (KVU) som eksempelvis byggetekniker eller installatør. Men erhvervsakademiuddannelserne er fuldtidsuddannelser, hvor man går på SU, og ikke tilrettelagt for voksne med fuldtidsarbejde ved siden af.

Hvis man har en ambition om, at der skal være relevant efter-videreuddannelse på alle niveauer i samfundet, så har vi et hul her.

Michael Andersen
Specialkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut

Frank Juncker, uddannelsespolitisk konsulent i 3F, ser også hullet i tilbudspaletten som et problem.

"Det er et problem, fordi man generelt på arbejdsmarkedet forudser et behov for bedre uddannet arbejdskraft. Derfor bør der selvfølgelig være flere videruddannelsesmuligheder for vores medlemmer," siger Frank Juncker.

Flere tilbud til faglærte, tak
Ifølge specialkonsulent Michael Andersen fra EVA, som har været projektleder for undersøgelsen, ville det være en fordel for virksomhederne, hvis der var bedre muligheder for at videruddanne faglærte ansatte.

"Hvis virksomhederne i dag vil have mere viden om de tekniske områder på et mere teoretisk niveau, ansætter de måske en ingeniør eller en anden type akademiker, men ville det ikke i nogle tilfælde være bedre både for virksomheden og de ansatte at videreuddanne den faglærte arbejdskraft," spørger Michael Andersen.

"Hvis de faglærte skal videruddanne sig, sker det typisk inden for AMU-systemet, eller også skal de tage et stort spring og gå i gang med eksempelvis en ingeniør-uddannelse. Derfor er der masser af faglærte, der i dag ikke har mulighed for at få en videregående uddannelse, fordi der ikke findes tilbud til voksne på dette niveau. Hvis man har en ambition om, at der skal være relevant efter-videreuddannelse på alle niveauer i samfundet, så har vi et hul her. Der burde udvikles nogle flere profilforløb end de tre, der findes i dag, inden for det tekniske område. Eksempelvis har bygge og anlæg ingen profilforløb, og derfor var det måske en overvejelse værd at lave en VVU som bygningstekniker," siger Michael Andersen, der påpeger, at VVU generelt set fungerer fint inden for det merkantile område, blandt andet fordi de faglige organisationer her bakker op om VVU.

Dansk Folkeparti hiver Bertel ind
EVA-rapporten får nu Dansk Folkeparti til at drage undervisningsminister Bertel Haarder (V) ind i problemstillingen.

"Dansk Folkeparti mener, at der bør være en bedre balance, og derfor vil vi gå i dialog med undervisningsministeren om det. I øvrigt opfordrer jeg fagforbundene til at være mere opmærksomme på at give den information, der er nødvendig," siger Marlene Harpsøe, uddannelsesordfører for partiet.

Også Socialdemokraterne og De Konservative vil kigge på problemet.

"Hvis der er en efterspørgsel på flere VVU'er inden for det tekniske område, så må ministeren opfordre de faglige udvalg til at komme med indstillinger," siger Christine Antorini, uddannelsesordfører for Socialdemokraterne.

Charlotte Dyremose, uddannelsesordfører for De Konservative, er også rede til få problemet løst.

"Hvis der er et hul, er vi nødt til at tage det alvorligt," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00