Se ministeren med flest lovforslag: Fem nedslag i regeringens lovprogram

KØREPLAN: Hvilken minister har flest lovforslag, og hvor mange har ældreminister Thyra Frank? Her er fem ting fra regeringens køreplan for det nye folketingsår, som Altinget bed mærke i.

Regeringens nye lovprogram er en køreplan for, hvad Folketinget skal behandle i løbet af folketingsåret 2018-2019.<br>
Regeringens nye lovprogram er en køreplan for, hvad Folketinget skal behandle i løbet af folketingsåret 2018-2019.
Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Emma Qvirin Holst

I forbindelse med åbningen af Folketinget har regeringen også præsenteret sit lovprogram for det kommende folketingsår.

Det byder blandt andet på udmøntning af regeringens aftaler fra det foregående år, ting fra finanslovsudpillet samt forslag fra regeringsgrundlaget.

Hele lovprogrammet strækker sig over 64 sider, men her slår Altinget ned på fem ting, du skal lægge mærke til.

1. 15-årige skal kunne være organdonorer
Regeringen foreslår at ændre aldersgrænsen for organdonation fra 18 år til 15 år. Det skal give unge danskere mulighed for at tilmelde sig donorregisteret og stille deres organer til rådighed i tilfælde af et dødsfald, før de bliver myndige.

Overfor Ritzau understreger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, at forældre til unge under 18 år dog stadig har mulighed for at omstøde deres barns beslutning om at blive organdonor.

Det forventes, at forslaget skal behandles i Folketinget i november.

2. Ældreministerens lovforslag
Ved folketingets åbning i 2017 bed en del mærke i, at ældreminister Thyra Frank (LA) ikke havde et eneste lovforslag på programmet. Det har hun dog lavet om på i år, hvor hun har hele to lovforslag.

Det første skal efter planen behandles i januar og handler om målretning af forebyggende hjemmebesøg. Det andet er en afskaffelse af kravet til, at kommunalbestyrelserne skal lave en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp samt madservice i hjemmeplejen.

3. Fra 13 til 14 mandater i Europa-Parlamentet
I oktober skal Folketinget behandle et lovforslag fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der har til formål at hæve antallet af danske pladser i Europa-Parlamentet fra nuværende 13 til 14.

Stigningen kommer i kølvandet på, at Storbritannien forlader EU i marts 2019 og dermed efterlader 73 tomme pladser i Parlamentet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) offentliggjorde i sin tale tirsdag, at danskerne skal til stemmeurnerne for at vælge de 14 danske europaparlamentarikere 26. maj 2019.

4. Det skal ikke kun være teologer, der kan blive præst
I lovprogrammet foreslår regeringen at ændre loven for ansættelser i folkekirken. Kirkeminister Mette Bock (LA) vil gerne gøre det muligt for personer med en anden akademisk kandidatgrad end den teologiske at søge præstestillinger i den danske folkekirke.

5. Minister med flest lovforslag
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er den minister med allerflest lovforslag på programmet. I løbet af det kommende år står Folketinget foreløbig til at skulle behandle 31 lovforslag på hans ressortområde.

Lige efter Pape kommer skatteminister Karsten Lauritzen med 28 lovforslag, mens både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har 21 forslag med i lovprogrammet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), ældreminister Thyra Frank (LA) og minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) har hver især kun to forslag og er dermed de ministre med færrest lovforslag.

Læs hele lovprogrammet her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00