Festen stilner af: Wammen forventer lavere vækst allerede fra næste år

VÆKST: Den økonomiske vækst stilner af i de kommende år, vurderer Finansministeriet i sin seneste økonomiske redegørelse. "De mørke skyer er rykket tættere på," siger Wammen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det er længe gået strålende for dansk økonomi. 

Aldrig før har så mange været i arbejde, og væksten har i en periode buldret derudad med årlige væksttal omkring 2,5 procent. 

Men nu ser vækstfesten ud til at stilne af. 

Det var beskeden fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han mandag formiddag præsenterede Finansministeriets halvårlige temperaturmåling på dansk økonomi. 

"Da jeg præsenterede den seneste prognose, sagde jeg, at billedet meget vel kunne se anderledes ud om bare få måneder. At der var mørke skyer i horisonten. Nu er de mørke skyer rykket tættere på,” sagde Nicolai Wammen. 

Væksten falder
Finansministeriet regner nu med, at økonomien vokser med 2,0 procent i år. Det er en lille nedgang fra den gennemsnitlige vækst mellem 2015 og 2018, der årligt var på 2,5 procent

Og i de kommende år ser væksten ifølge Finansministeriets beregninger ud til at blive endnu lavere med først 1,5 procent i 2020 og og blot 1,4 procent i i 2021.

Årsagen skal især findes i udlandet, hvor økonomien på Danmarks vigtigste eksportmarkeder er begyndt at tabe pusten, lød det fra Wammen.

“Selvom meget går godt i Danmark, så er vi en lille og åben økonomi, der er utroligt afhængige af, hvad der sker i verden rundt omkring os,” sagde han. 

Udefrakommende usikkerheder 
Han ville ikke afvise, at Finansministeriet bliver nødt til at nedjustere vækstskønnet endnu en gang, når den næste økonomiske redegørelse skal præsenteres i forsommeren.

Det skyldes, at der stadig er en del uafklarede faktorer, der kan få negativ betydning for økonomien, lød det fra Wammen.

Han fremhævede de fortsatte usikkerheder om Brexit, den verserende handelskrig mellem USA og Kina samt den tyske bilindustris problemer.

"Alt i alt betyder det, at selvom vi nu skønner lidt lavere vækst for 2020 og 2021, kan jeg ikke udelukke, at yderligere nedjusteringer kan komme på tale,” sagde han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)









0:000:00