Finlands regering går af efter mislykket sundhedsreform

FINLAND: Den finske regering går af, fordi det ikke er lykkedes at få vedtaget en ny social- og sundhedsreform. Statsminister Juha Sipilä vil dog midlertidigt lede landet frem til det finske valg 14. april.

Den finske statminister, Juha Sipilä, ankommer til sin officielle bolig, Kesäranta, i Helsinki for at meddele sin regerings afgang. 
Den finske statminister, Juha Sipilä, ankommer til sin officielle bolig, Kesäranta, i Helsinki for at meddele sin regerings afgang. Foto: LEHTIKUVA/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

Fredag morgen har den finske statsminister, Juha Sipilä, indleveret sin regerings opsigelse til Finlands præsident, Sauli Niinistö. Det skriver Ritzau ifølge Information.

Baggrunden for afgangen er, at det ikke har været muligt at gennemføre en social- og sundhedsreform.

Præsident Sauli Niinistö har bedt statsminister Sipilä om at stå i spidsen for et forretningsministerium frem til valget 14. april. Et forretningsministerium er en regering, der midlertidigt varetager det løbende politiske arbejde, indtil en ny regering er på plads.

Juha Sipilä har siden 2015 stået i spidsen for en centrum-højre-koalition bestående af Centerpartiet, Samlingspartiet og Blå Fremtid. De tre partier kunne ikke blive enige om en reform, der indholder planer om at lade regionale råd overtage ansvaret for sundhedssystemet og sociale ydelser fra kommunerne.

På et pressemøde fortæller Juha Sipilä, at han har accepteret denne midlertidige rolle. Han siger desuden, at det er hans beslutning at indgive afskedsbegæringen.

"At gennemføre en social- og sundhedsreform var et af mine største mål som statsminister. Jeg er meget skuffet," siger han ifølge DR.

Juha Sipilä forventer, at Finland får en ny regering på plads inden juli. Her overtager Finland EU-formandskabet.

Ifølge det finske medie YLE har finske regeringer de seneste 14 år forsøgt at få gennemført en social- og sundhedsreform, men det er endnu ikke lykkedes.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Juha Sipila

Statsminister, Finland

0:000:00