Fire nedslag: Sådan har Moderaternes vælgeropbakning ændret sig siden valget

Moderaterne står til at miste en del af sine vælgere, men det er ikke nødvendigvis noget, der bør få alarmklokkerne til at ringe. "For Løkke handler det om at have de afgørende mandater," vurderer Altingets politiske redaktør.

Var der folketingsvalg i dag, ville Moderaterne miste 117.000 af de vælgere, som stemte på partiet ved det seneste folketingsvalg. 
Var der folketingsvalg i dag, ville Moderaterne miste 117.000 af de vælgere, som stemte på partiet ved det seneste folketingsvalg. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-StrandbergMartha Nybroe

Færre vælgere ville sætte krydset ud for Moderaterne, hvis der var valg i dag.

Desuden har regeringspartiet, der har partistifter og udenrigsminister Lars Løkke i front, særligt mistet de unge vælgere, og kønsbalancen blandt vælgerne rykket. 

Det er nogle af de væsentligste ændringer i Moderaternes vælgerhav siden valget, viser en undersøgelse, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Undersøgelsen er lavet med udgangspunkt i mere end 8.000 interviews foretaget af Kantar Public og Epinion.

Selvom partiet har mistet vælgere siden valget, så pointerer Altingets politiske redaktør Esben Schjørring, at de tabte vælgere ikke nødvendigvis er tabt for altid.

Som optakt til Moderaternes årsmøde i DGI-Huset Vejle lørdag, giver Altinget en gennemgang af partiets vælgere.

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Siden folketingsvalget i november 2022 har målingerne stort set kun peget én vej for regeringspartiet: ned. Moderaterne står nemlig ifølge Kasper Møller Hansens mandat-prognose fra februar til at få 11 mandater, som er fem mandater færre end ved valget.

Partiet er gået fra 9,3 til 6,8 procent af vælgerne. Dermed har Moderaterne mistet lidt under en tredjedel af sine vælgere. Det svarer til, at omkring 117.000 af partiets vælgere har forladt partiet.









0:000:00