Fiske-formand: Hvem har lyst til at blive fiskehandler?

DEBAT: Ikke nok unge uddanner sig til fiskehandler, mener formanden for Danmarks Fiskehandlere, Martin Maric. Det er dog forståeligt, når man tager reglerne for fødevarehåndtering i betragtning. De anerkender nemlig ikke fiskehandlernes høje faglige niveau.

Af Martin Maric
Formand for Danmarks Fiskehandlere og næstformand i FødevareDanmark

Jeg er vild med at rejse rundt i landet og besøge fiskebutikker. Jeg elsker at se, hvordan opgaven med at sælge fisk bliver løst i andre butikker end den, jeg har min daglige gang i. Men når jeg kommer rundt og får kigget på butikkerne, så er der noget meget vigtigt, jeg har bemærket:

Vi bliver ikke yngre.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi hurtigst muligt får sat gang i en benhård indsats for at skaffe nogle flere unge mennesker til vores butikker. Vi har i dag en helt fantastisk uddannelse til fiskehandler, og de elever, der bliver uddannet fra skolen i Thyborøn, er virkelig dygtige. Vi har dog desværre ikke nok unge mennesker i gang med at uddanne sig til fiskehandler, så der er vi nødt til at gøre en endnu større indsats.

Men hvem har lyst til at blive fiskehandler?
Hvem har lyst til at kaste sig ud i projektet med at åbne en fiskeforretning eller en hvilken som helst anden form for lille fødevarebutik med de næsten uoverstigelige forhindringer, der bliver lagt ud foran en? Rigide regler, som ikke på nogen måde tager hensyn til vores høje faglige niveau, men som i stedet er beregnet til at holde øje med, om 15-16-årige skoleelever kan finde ud af at sætte færdigindpakket dåsemad på nogle hylder uden at slå danskerne ihjel.

Regler og kontroller, som på ingen måde anerkender vores høje faglige niveau, vores viden og respekt for de råvarer, vi handler med. I stedet har vi regler og kontroller, som er beregnet til at kunne sættes ind i regneark og bevise over for medier og politikere, at her sker der noget. Her er der nogen, der gør en indsats for at beskytte danskerne mod al den farlige mad, som er ude på markedet.

Så derfor er der ros til dem, som pakker al vores mad ind i fem lag plastik, forskellige gasser og E-numre, så alt, hvad der hedder friskhed, for længst er gået fløjten. Så bliver der delt ris ud til dem, der præsenterer og sælger Danmarks flotteste og friskeste råvarer med respekt og stolthed, for ikke at have sat sig ned og skrevet en tilfældig temperatur ind i et skema.

Det er helt sikkert ikke blevet nemmere at være fiskehandler, men jeg holder stadig rigtig meget af at arbejde med Danmarks bedste råvarer.

Forrige artikel IT-leverandør: Tordenskjolds soldater dominerer IT-projekterne IT-leverandør: Tordenskjolds soldater dominerer IT-projekterne Næste artikel Socialdemokratiet: Nej tak til en IT-minister Socialdemokratiet: Nej tak til en IT-minister