Politi: Bombe var rettet mod oliedepartement

OSLO: En kraftig bombeeksplosion i Oslo kl. 15.20 har ødelagt det norske regeringskontor. Politiet bekræfter foreløbig at syv er døde og siger, at bombe var rettet mod Energi-og Oliedepartementet. Samtidig skød mand vildt om sig på norsk, politisk ungdomsfestival - her er foreløbig fire dræbt.
Foto: @changen/Twitter
Oskar Herrik Nielsen

Den norske statsminister Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) er ikke skadet efter en kraftig eksplosion ved sit kontor i Oslo, oplyser NRK på sin hjemmeside.

NRK oplyste ellers i flere minutter frem til kl. 16.30, at Jens Stoltenberg skulle være skadet.

Flere personer skulle være døde, oplyser øjenvidner til den norske avis Aftenposten. Kl. 16.57 kunne NRK med sikkerhed berette om flere omkomne. Mindst ni sårede er bragt til Ullevål Sygehus.

Eksplosionen, som politiet bekræfter skyldes en bombe, fandt sted kl. 15.20 i eftermiddag. Bomben skulle ifølge norske Dagbladet være rettet mod Energi-og Oliedepartementet (se faktaboks):

Fakta
I 1960'erne fandt Norge olie og gas i Nordsøen, hvilket blev et vendepunkt i Norsk økonomi. Norge er meget afhængig af olieproduktionen og de internationale oliepriser. I 1999 udgjorde olieeksporten 35 % af eksportindtægterne. Kun Saudi Arabien og Rusland eksporterer mere olie end Norge.

Kilde: wikipedia.org

"Ingen i politisk ledelse i Olie- og Energidepartementet er tilskadekomne", siger politisk rådgiver Ivar Vigdenes.

Hele regeringsbygningen er smadret, skriver norske VG.no.

Bygningen R4 er hårdest ramt ifølge tv2.dk. I bygningen holder Finansministeriet, Landbrugsministeriet, Nærings-og Handelsministeriet, Justitsministeriet samt altså Olie-og Energiministriet til.

Skyderi på politisk sommerlejr
Flere vidner fortæller, ifølge NRK, om en person som kort efter bombeepisoden skød vildt om sig på sommerlejren for AUF (Arbeiderpartiets ungdomsorganisation) på øen Utøya, hvor der netop nu er over 700 unge socialdemokrater samlet.

"Vedkommende legitimerede sig som politimand da han skulle sejles ud til øen. Han oplyste at det drejede sig om en rutinetjek i forbindelse med terrorangrebet i Oslo," fortæller et øjenvidne til VG Nett.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen fra moderpartiet var ikke på øen, men har haft telefonisk kontakt med flere af de unge på øen.

"Der er unge, der er svømmet væk i panik, og der er langt til fastlandet fra Utøya. Andre har gemt sig," siger han til netavisen.

Politiet mener, at skudepisoden har forbindelse til bomben i Oslo.

Statsminister Jens Stoltenberg bekræfter, at der er tale om en alvorlig situation på øen Utøya. Der meldes om 20-30 dræbt. Disse oplysninger er dog ubekræftede.

Gerningsmanden blev ved 19.30-tiden pågrebet.

PET opruster i Danmark
Eksplosionen får også dansk politi og efterretningstjeneste til at skærpe sikkerheden i Danmark.  Politiets Efterretningstjeneste oplyser i en kortfattet mail til ekstrabladet.dk:

"PET følger situationen tæt og er i kontakt med de norske sikkerhedsmyndigheder. PET har taget skridt til at skærpe sikkerhedsforanstaltningerne i forhold til norske interesser i Danmark. Hvis det bekræftes, at der er tale om terror, kan yderligere sikkerhedsforanstaltninger komme på tale."

Ambassade: Vi hørte et drøn
På den danske ambassade i Norge forsøger man nu at få overblik over, om der var danskere i nærheden af den eksplosion, der har ramt Oslo.

"Vi følger situationen og søger yderligere information," siger den fungerende chef på ambassaden, Jane Jørgensen til ekstrabladet.dk.

Den danske ambassade ligger et stykke fra bymidten og er derfor ikke direkte berørt af eksplosionen.

"Vi hørte drøn og tænkte, at det kunne være en container, der blev flyttet udenfor, eller måske et tordenvejr. Om det var derfra, ved jeg ikke," siger Jane Jørgensen. Hun fortæller ved aftenstid, at ambassaden har været i kontakt med lægevagten i Oslo som beretter, at der ikke skulle være danskere berørt af angrebet.

Militærpoliti i gaderne
Flere øjenvidner fortæller til VG.no, at militærpoliti er i gaderne for at hjælpe folk i sikkerhed. Foreløbig er hverken civilforsvaret eller det norske forsvar ifølge myndighederne blevet anmodet om at bistå.

Venstre-politiker: Kontor raseret
Venstre-leder Trine Skei Grande er for tiden på ferie, men har haft kontakt med partikolleger i Oslo.

"Jeg har talt med mine folk, og de fortæller, at partikontorene er helt raseret. Heldigvis var de fleste gået hjem, men en af vore medarbejdere er såret. Han har fået lægehjælp," fortæller Grande til norske Dagbladet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00