Flere kemikalier i "Det beskidte dusin"

KEMIKALIER: Landene bag Stockholm-konventionen tilføjer nu stoffer til listen over de farligste kemikalier - Det beskidte dusin. Miljøministeren er begejstret.

160 lande blev i weekenden enige om at udvide Stockholm-konventionen med ni nye kamikalier. Konventionen forbyder produktion, markedsføring og anvendelse af listens stoffer. De ni nye stoffer omfatter blandt andet PFOS og en række pesticider og bromerede flammehæmmere.

Troels Lund: En dansk hovedprioritet 
Miljøministeren er begejstret over weekendens forhandlinger og siger, at udfaldet var en dansk hovedprioritet.

"Jeg er utrolig glad for, at det lykkedes at få alle de ni stoffer ind under konventionen. Det var en dansk hovedprioritet under forhandlingerne. Resultatet viser, at konventionen virker, og at landene bag konventionen er klar til at regulere yderligere stoffer, også selvom de stadig er i brug. Der er tale om et markant skridt fremad i forhold til at komme af med de modbydeligste kemikalier og dermed også at sikre forbrugerne," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Behov for global regulering
Han understreger videre, at det ikke er nok, at kemikalierne er forbudte i EU. Der er behov for en global indsats.

"I EU er disse stoffer allerede forbudt eller meget stærkt reguleret, men vi har behov for en global regulering af de farligste kemikalier. Flere af stofferne er fundet i det arktiske miljø på Grønland, og det glæder mig, at vi nu har fået udvidet det beskidte dusin betragteligt. Det kommer alle verdens forbrugere til gode," siger miljøministeren i pressemeddelsen.

Det Økologiske Råd: God nyhed, men lang vej endnu
I Det Økologiske Råd glæder man sig over udvidelsen. De understreger dog, at der stadig er lang vej endnu i kampen mod kemikalier.

"Det Økologiske Råd glæder sig over, at POP-listen næsten er vokset til det 
dobbelte ved denne revision. Men der er stadig lang vej at gå, før verden kan
sige sig fri fra at udlede svært nedbrydelige stoffer til miljøet," skriver rådet i en
pressemeddelelse.

 

Dokumentation

Fakta om de ni stoffer fra Miljøministeriet:

Der bliver totalt forbud imod syv af stofferne, mens der for stoffet Lindan er givet to tidsbegrænsede undtagelser for brug til særlig behandling af lus og skab. Det sidste og meget anvendte stof, PFOS, er stadig nødvendigt til visse anvendelser, og der er derfor behov for en række undtagelser. Men optagelsen på listen er et vigtigt første skridt til på sigt at få PFOS helt udfaset. 

  • Chlordecon har været brugt som pesticid.
  • Hexabromobiphenyl har været brugt som pesticid.
  • Lindan anvendes som pesticid.
  • Alfa- og beta hexachlorocyclohexan er biprodukter ved produktion af Lindan.
  • Pentachlorbenzen har været brugt som flammehæmmer, pesticid og sammen med PCD i transformatorer.
  • Octa- og penta-BDE (octa- og pentabromodiphenyl ether) er bromerede flammehæmmere, som blandt andet har været anvendt i elektroniske produkter.
  • PFOS er både fedt- og vandafvisende og bruges typisk som overfladebehandling i f.eks. tekstiler, papir og i industrielle processer

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00