Flere partier vil begrænse DR-streaming

DR: Venstre og Dansk Folkeparti vil sætte grænser for, hvilke programmer DR må streame på DR NU, og det bakker Enhedslisten op om. Socialdemokraterne mener derimod ikke, at man fra politisk side skal blande sig i DR's programplanlægning på streamingtjenesten.
DR NU skal ikke have carte blanche til at streame alle de film og programmer, de vil, lyder det nu fra både blå og rød blok.
DR NU skal ikke have carte blanche til at streame alle de film og programmer, de vil, lyder det nu fra både blå og rød blok. Foto: Colourbox.com
Per Bang ThomsenAnne Justesen
Skal DR frit kunne streame alle de Hollywood-blockbusters, amerikanske sitcoms og udenlandske nyhedsprogrammer, de har lyst til?

Nej, lyder det fra både de borgerlige og Enhedslisten, som nu vil have klare grænser for, hvilke programmer, film og tv-serier DR må lægge ud på streamingtjenesten DR NU.

I dag må DR nemlig streame alle de programmer, de har rettigheder til, og det er et problem, mener Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby.

"DR skal ikke bruge danske licensmidler på at cleare rettigheder til amerikanske tv-serier eller Hollywood-produktioner, som i forvejen kan ses på andre streamingtjenster og tv-kanaler. DR skal holde sig til sine egenproduktioner, for ellers ryger hele formålet med, hvad licensen skal gå til," siger Ellen Trane Nørby.

Hun vil tage spørgsmålet med til de kommende forhandlinger om den nye medieaftale.

DR skal ikke bruge danske licensmidler på at cleare rettigheder til amerikanske tv-serier eller Hollywood-produktioner, som i forvejen kan ses på andre streamingtjenster og tv-kanaler.

Ellen Trane Nørby (V)
Medieordfører

"Det ville dog være rart, hvis vi ikke altid skulle lave politiske reguleringer, men at DR selv kunne se, hvad kerneopgaven som public service-station er," siger Ellen Trane Nørby.

Unfair konkurrence
Venstre-ordføreren møder opbakning fra sin kollega fra Dansk Folkeparti, medieordfører Morten Marinus.

"DR skal holde sig til sine egne programmer på DR NU. De kan måske få lov til at streame programmer, som de har købt rettigheder til igennem deres søstervirksomheder i EBU (European Broadcasting Union, red.). Det kunne eksempelvis være BBC-programmer. Men længere skal man ikke trække den," siger han.

Morten Marinus frygter især, hvad det på sigt vil betyde for de kommercielle streamingtjenester, hvis DR NU fortsat må streame de film og programmer, de vil.

Nye tal fra DR Medieforsknings rapport "Medieudviklingen 2013" viser nemlig, at danskerne for alvor er begyndt at tage streaming-tv til sig. Selvom traditionelt tv stadig dominerer, vinder tv-sening på nettet frem og udgør nu samlet set 12 procent af danskernes totale tv-sening.

Det er især kommercielle betalingstjenester som Netflix og Viaplay, der er i fremmarch. Derfor vil det være unfair over for dem, hvis ikke der bliver sat nogle grænser for DR NU, mener Morten Marinus.

"Jeg kan sagtens forstå, at de kommercielle tjenester er bekymrede for, om DR NU vil tage en del af deres markedsandel," siger han.

DF tvivler på streaming
Morten Marinus er samtidig skeptisk over, at DR opruster på streaming-fronten. Til juni vil DR nemlig relancere og opgradere DR NU, og målet er blandt andet, at flere danskere skal bruge tjenesten i fremtiden.

"Bare fordi streaming er hipt nu, vil der fortsat være mange mennesker, som vil se helt ordinært flow-tv i fremtiden. Papiraviserne udkommer jo stadigvæk, selvom mange har lagt dem i graven i de seneste år. Derfor tror jeg heller ikke, at DR taber noget ved ikke at være med på streaming-bølgen," siger han.

Hos Enhedslisten er medieordfører Jørgen Arbo-Bæhr enig med de borgerlige i, at DR ikke skal have carte blanche til at streame, hvad de vil.

"Vi skal fastholde armslængdeprincippet over for DR. Men der skal være nogle begrænsninger i forhold til, hvad DR må streame. Det kan blandt andet være i forhold til eksempelvis Hollywood-film. Men det må vi tage ved forhandlingsbordet," siger han med henvisning til de kommende medieforhandlinger.

Jørgen Arbo-Bæhr er til gengæld lodret uenig med Morten Marinus i, at DR skal holde igen med at udvikle DR NU.

"Hvis ikke DR kommer ind på streaming-området, vil det blive underløbet af alle mulige andre aktører. Derfor er det i orden, hvis DR vil bruge licensmidler på at streame deres udsendelser," siger han.

S: Vil ikke på forhånd lægge grænser
Hos Liberal Alliance har medieordfører Mette Bock endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

Hun har netop stillet en række spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved (R) om DR NU og DR's streamingstrategi. Før de svar ligger klar, vil hun vente og se tiden an.

"Hvis DR kun skal streame deres egenproducerede programmer, så har jeg ingen problemer med det overhovedet. Men hvis det også omhandler andre programmer, så begynder DR at bevæge ind på et kommercielt marked, hvor de ikke skal være. Men det er fortsat et åbent spørgsmål," siger hun.

I regeringen har man heller ikke taget stilling til spørgsmålet endnu.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, vil dog ikke på forhånd sætte grænser for, hvad DR må streame på DR NU. Ifølge Mogens Jensen er det nemlig vigtigt, at DR følger med tiden og tilpasser sig de platforme, der løbende dukker frem. Det betyder også, at DR skal stille sit indhold til rådighed på de forskellige platforme, mener Mogens Jensen.

"Vi har jo ikke sat grænser for, hvorvidt DR må sende amerikanske film, serier eller dokumentarfilm i fjernsynet. Hvorfor er det så, at man skal gøre det på DR NU? DR's opgave er at stille relevant indhold til rådighed til danskerne, der hvor de befinder sig. Derfor er jeg skeptisk over, at vi fra politisk side skal til at blande os i, hvilket indhold DR må sende på hvilke platforme," siger Socialdemokraternes medieordfører.

DR: Fokus på public service
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Michael Arreboe, chef for dr.dk og DR NU.

Tidligere på ugen udtalte han dog til MediaWatch, at man først og fremmest vil prioritere de egenproducerede programmer i forbindelse med relanceringen af DR NU. Amerikanske film kommer derimod i anden række.

"DR NU's fokus er på public service-indhold, naturligvis med særligt fokus på det indhold, vi selv producerer. Her mener vi, at vi kan gøre en forskel og har noget unikt indhold at tilbyde danskerne. Amerikanske film er der derimod rigtig mange andre, der tilbyder, og det ser vi ikke som vores primære opgave," udtalte Michael Arreboe til MediaWatch og understregede, at de kommercielle aktører ikke har grund til at være bekymrede.

Trods det mener Jesper Jürgensen, informationschef hos SBS TV, som blandt andet producerer Kanal 4, Kanal 5 og 6'eren, at der fortsat er brug for at få sat nogle politiske grænser for, hvad DR må streame.

"Hvis DR vil lave en streamingtjeneste, er der klart, at den kun skal indeholde deres egne programmer. Vi mener ikke, at DR skal have lov til at streame indkøbte programmer, film og serier, for så bevæger de sig ind på et marked, hvor de kommercielle streamingtjenester agerer. Derfor er det vigtigt, at man fra politisk side tager en beslutning om, hvad DR må streame."

*Rubrik korrigeret d. 30/1 kl. 07.15.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Morten Marinus

Fhv. MF (DF), fhv. 1. viceborgmester, Jammerbugt Kommune
ubefaren skibsassistent (Svendborg Søfartsskole. 1996), sygehusportør (Aalborg Sygehus)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00