Flere udlændinge bliver indlemmet i det danske vaccineprogram

Ny lovændring giver personer med midlertidigt ophold i Danmark mulighed for at blive vaccineret mod COVID-19 på lige fod med danske statsborgere.

Med lovændringen vil flere blive tilbudt en vaccine i Danmark. Sundhedsstyrelsens rækkefølge med 12 målgrupper forbliver dog den samme.
Med lovændringen vil flere blive tilbudt en vaccine i Danmark. Sundhedsstyrelsens rækkefølge med 12 målgrupper forbliver dog den samme.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasChristoffer Lund-Hansen

Endnu flere personer skal have deres vaccination i Danmark.

Udlændinge med midlertidigt ophold af en "vis varighed" i Danmark, som ikke allerede har adgang til vaccination efter anden lovgivning, får nemlig snart plads i den danske vaccinekø.

Det vedtog et bredt flertal i Folketinget tirsdag sammen med den nye epidemilov. Lovændringen gælder for COVID-19, men kan også fremover omfatte andre smitsomme sygdomme. 

Dermed vil visse diplomater, personer fra Færøerne og Grønland, hjemløse, asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold og andre få mulighed for at blive vaccineret mod COVID-19, når det bliver deres tur i henhold til Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender.

Ligesom resten af befolkningen vil de, der takker ja, derfor få tilbudt en vaccine på forskellige tidspunkter, afhængigt af hvilken af Sundhedsstyrelsens 12 målgrupper de hører under.

Styrelsen forventer, at alle, der ønsker det, fra de første tre målgrupper - personer som bor i plejebolig, personer over 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp og personer over 85 år – vil have fået første stik før ugen er omme.

Lovændringen kommer dog ikke til at gælde for personer, hvis det skønnes, at de alene er rejst til Danmark for at opnå vaccination.

5.000 diplomater og familiemedlemmer
De nye vaccineregler betyder, at borgere på midlertidigt ophold vil blive ligestillet med danske statsborgere og udlændinge med arbejde og fast bopæl, der i forvejen havde ret til en vaccine i Danmark.

DI oplyser, at der i december 2020 var i alt 293.000 udlændinge, som i et eller andet omfang havde lønarbejde i Danmark - hvoraf de 250.000 var bosat i Danmark, mens 43.000 var pendlere.

Ændringerne kommer blandt andet til at have betydning for en række udenlandske diplomater, ambassadeansatte og deres familiemedlemmer i Danmark. Udenrigsministeriet har oplyst til Altinget, at antallet vil udgøre cirka 5.000 personer.

Danmark er dog ikke det første land, der udsendte diplomater med i et nationalt vaccineprogram.

I januar meddelte Indiens regering at de ville tilbyde udenlandske diplomater og deres familiemedlemmer at blive vaccineret, som en ”gestus af velvilje og solidaritet”.

I Rusland er udenlandske diplomater blevet inviteret med i Sputnik V-vaccineprogrammet, og i Bangladesh er man allerede begyndt at vaccinere diplomater fra blandt andet flere EU-lande.

Den danske lovændring træder i kraft den 1. marts 2021, men Sundhedsministeriet skal først udstede nærmere regler, før vaccination af personer med midlertidigt ophold kan gå i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00