Flertal af blå vælgere siger nej til LA i regering efter valget

MÅLING: Liberal Alliance skal ikke være en del af en ny regering, hvis blå blok genvinder magten i Folketinget. Det mener et flertal af de blå vælgere ifølge ny måling. 

Hvis blå blok formår at genvinde magten ved det kommende folketingsvalg, skal Liberal Alliance holde sig uden for regeringssamarbejdet.

Det mener de borgerlige vælgere ifølge en ny Norstat-måling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

56 procent af blå bloks vælgere svarer nej til, at Liberal Alliance skal være en del af en ny regering, hvis blokken genvinder flertallet. Kun 29 procent vil beholde Liberal Alliance i regeringssamarbejdet, mens 16 procent svarer ved ikke.

Internt i blokken er det i højeste grad Dansk Folkepartis vælgere, som gerne ser en blå regering uden Liberal Alliance, mens partiet møder størst opbakning fra sine egne vælgere. 65 procent af DF-vælgerne svarer nej til, at Liberal Alliance skal være en del af en ny regering, mens 83 procent af partiets egne vælgere svarer ja til spørgsmålet.  

Ser man på den samlede vælgergruppe, er det 63 procent af vælgerne, der siger nej tak til, at Liberal Alliance fortsætter i regering. 18 procent vil gerne lade dem fortsætte, mens 19 procent svarer ved ikke.

LA i regering
Liberal Alliance kom ved udgangen af 2016 med i den nuværende regering efter et længere forløb, hvor partiets formand, Anders Samuelsen (LA), truede med at vælte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvis ikke han leverede markante topskattelettelser.

Ved regeringsdannelsen droppede Samuelsen så sine krav, erkendte sit nederlag og argumenterede samtidig for, at partiet ville kunne opnå mere indflydelse ved at være et regeringsparti.

Samarbejdet i blå blok har i den seneste valgperiode særligt været presset af uenigheden mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance på spørgsmål om blandt andet topskattelettelser og størrelsen på den offentlige sektor.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har desuden gjort det klart, at han ikke mener, at Liberal Alliance bør være en del af en ny blå regering efter valget.  

Det har ikke været muligt at få en kommentar til målingen fra Liberal Alliance, men i et tidligere interview med Altinget har økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) erkendt, at regeringssamarbejdet har haft konsekvenser for partiet:

"Vi har hele tiden sagt til os selv, at det kan koste både på den liberale profil og vælgertal at gå i regering. Men hvis vi gør regnestykket op, har det været det værd," sagde han. 

Læs hele det interview her.

Forrige artikel Brexit-aftale skudt ned igen. Hvad så nu, Storbritannien? Brexit-aftale skudt ned igen. Hvad så nu, Storbritannien? Næste artikel Dokumentation: Læs hele Pia Olsen Dyhrs landsmødetale Dokumentation: Læs hele Pia Olsen Dyhrs landsmødetale