Flertal er klar med ny svensk regering uden Sverigedemokraterna

For første gang nogensinde er Sverigedemokraterna støtteparti for en svensk regering, som et flertal nu er klar til at danne. De bliver borgerlig og udgøres af Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupJulie Schønning

Efter flere ugers intense forhandlinger mellem de fire borgerlige partier er et flertal i Sverige nu klar med en ny regering.

Det oplyser de fire borgerlige partiledere, Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (L), på et pressemøde i Riksdagen fredag.

"Vi har gjort præcis det, vi sagde, vi ville gøre. Vi er færdige. Dette mandat gør, at vi føler, at forandring ikke blot er nødvendig men også mulig," siger Moderaternas partiformand, Ulf Kristersson, på pressemødet.

Regeringen kommer til at bestå af Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, mens Sverigedemokraterna står udenfor som støtteparti.

Fakta

Sådan fordeles mandaterne

Blå blok: 176 mandater

  • Sverigedemokraterne: 73 mandater (20,6 procent af stemmerne)
  • Moderaterna: 68 mandater (19,1 procent)
  • Kristdemokraterna: 19 mandater (5,3 procent)
  • Liberalerna: 16 mandater (4,6 procent)

Rød blok: 173 mandater

  • Socialdemokraterna: 107 mandater (30,4 procent)
  • Centerpartiet: 24 mandater (6,7 procent)
  • Vänsterpartiet: 24 mandater (6,7 procent)
  • Miljöpartiet: 18 mandater (5,1 procent)
     

Moderaternas Ulf Kristersson har fredag præsenteret sit bud på en ny regering for Riksdagens formand, talman Andreas Norlén. Derefter forventes det, at der vil blive afholdt en statsministerafstemning i Riksdagen mandag, og en ny regering kan tiltræde senere på ugen.

Største borgerlige parti står uden for regeringen

Regeringsforhandlingerne blev en del kortere end i 2018, hvor det tog 131 dage, før socialdemokraten Stefan Löfven endelig kunne danne en ny regering i Sverige.

Der var ellers lagt op til nogle temmelig vanskelige forhandlinger mellem de borgerlige partier, efter Sverigedemokraterna blev det største borgerlige parti i Riksdagen.

Allerede på valgnatten proklamerede Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, nemlig, at det var partiets ambition at komme i regering.

Det var dog ikke umiddelbart en del af Ulf Kristerssons planer. Han var derimod gået til valg med målet om en regering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna, hvor Liberalerna og Sverigedemokraterna så udgjorde det parlamentariske grundlag.

Og nu står det altså klart, at partiet er endt uden for regeringen.
 
"Vi havde gerne set, at vi havde indgået i en flertalsregering," lød det fra det indvandrekritiske partis politiske leder, Jimmie Åkesson på pressemødet. Men for Sverigedemokraterna har det været "afgørende, at magtskiftet indebar et paradigmeskifte," fortsatte Jimmie Åkesson.

Med til historien om Sverigedemokraterna hører også, at det indtil for nyligt var stort set utænkeligt, at det skulle være det parti, der sikrede blå blok regeringsmagten. Det er således første gang, at Sverigedemokraterna gik til valg som en del af den borgerlige blok.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Jimmie Åkesson

Formand, Sverigedemokraterna, medlem, Riksdagen, Sverige, kommunalbestyrelsesmedlem, Sölvesborgs Kommun
statskundskab (Lunds Uni.)

0:000:00