Flertal i Folketinget: Lovbrud skal give afslag på asyl

ASYL: Et flertal af partierne på Christiansborg mener, at hvis en asylansøger begår kriminalitet, skal det automatisk betyde afslag på asylansøgningen.

Placeholder image
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Kommer man til Danmark og søger om asyl, skal man holde sig inden for loven. Ellers skal man automatisk miste retten til asyl.

Det mener et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ifølge Berlingske.

”Man skal ikke banke på døren og bede om asyl og så samtidig begå kriminalitet. Asylsagen skal øjeblikkeligt standses, når den pågældende er dømt i en straffesag,” siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til Berlingske.

Som reglerne er i dag, påvirkes en asylansøgning typisk ikke, hvis ansøgeren har begået noget kriminelt. Er der tale om grov kriminalitet, kan det dog indgå i en samlet vurdering.

S foreslår fast track
Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen peger på, at at det skal være en dommer, der laver afgørelsen – det skal ikke ske administrativt. Derfor anbefaler hun en ny hurtigtarbejdende domstol, der skal fungere som en slags fast track-ordning.

Hverken Socialdemokraterne eller Venstre har dog lagt sig fast på, hvorvidt der skal indføjes en særlig bagatelgrænse.

Antallet af sigtelser mod asylansøgere er de seneste år faldet. Og det er selv om, der er kommet flere asylansøgere til Danmark. Tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2013 blev rejst sigtelse mod 1.049 asylansøgere, mens tallet i 2014 var 813 og sidste år 856.

Omtalte personer

Preben Bang Henriksen

MF (V), retsordfører, advokat (H)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1979)

Trine Bramsen

Transportminister og minister for ligestilling, MF (S)
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser