Flertal overvejer lempelse af medicin-stramning

MEDICIN: DF og oppositionen frygter, at et nyt lovforslag, der skal forhindre salg af medicin på nettet, går for langt i forhold til danskernes frihed. Danske Patienter mener, kampen mod ulovlig medicin er vigtigere.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Til fare for demokratiet. Det er ikke ofte, tekniske lovforslag på sundhedsområdet ender med at blive kritiseret med den begrundelse. 

Men det er ikke desto mindre derfor, at flere partier stejler voldsomt over et vigtigt hjørne af regeringens lovforslag L 118, der skal bekæmpe det stadig stigende ulovlige salg af medicin på nettet.

Lovforslaget øger kontrollen på området, ligesom Lægemiddelstyrelsen får flere og stærkere beføjelser til hurtigere at kunne beslaglægge og konfiskere ulovlige lægemidler.

Skal løse stigende problem: 
Baggrunden for forslaget er, at antallet af hjemmesider, der sælger skadelig eller ulovlig medicin, er steget kraftigt. Og det har vist sig, at mange forbrugere ikke kan skelne de lovlige og ulovlige hjemmesider fra hinanden.

Samtidig har myndighederne halset bagefter i arbejdet med at få slagsstederne til at overholde reglerne eller respektere krav om lukning.

Socialdemokraterne støtter ligesom alle de andre partier langt størstedelen af lovforslaget. Men i lovforslaget gøres det muligt, at myndighederne kan pålægge internetudbyderne at blokere konkrete hjemmesider, der ser stort på regler og påbud.

"Vi mener, at problemet er, at man med tiden risikerer, at staten i
lighed med f.eks. Kina rejser en gigantisk firewall, der kommer til at indskrænke borgernes brug af internettet, alene fordi staten finder det uønskeligt, og uden at der er en principiel diskussion af dette i befolkningen," sagde Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Hun peger på, at blokeringen af hjemmesider med pædofilt indhold også blokeres, men at det ifølge hende sker på baggrund af en domstolsafgørelse og ikke bare en styrelses vurdering.

Hun slår fast, at Socialdemokraterne formodentlig ikke kan stemme for lovforslaget, hvis denne del ikke bliver fjernet.

SF deler kritik
SF er også meget tilfredse med lovforslaget, men de deler kritikken af blokerings-tiltaget.

"Vi bliver nødt til at sikre os, at man selvfølgelig ikke fra statens side går ind og kontrollerer nternetudbydere og på den måde kommer til at lægge nogle begrænsninger i forhold til muligheden for at ytre sig over nettet," sagde sundhedsordfører Jonas Dahl (SF). Samme toner kom fra Radikale.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, forklarer, at partiet endnu ikke har taget endeligt stilling til forslaget. Men hun deler bekymringen om, at denne del af forslaget går for langt.

"Vi skal have belyst, om det vitterligt juridisk er lovligt at blokere hjemmesider, sådan som det er planen. Vi må ikke vedtage regler, der starter en lavine af blokeringer på alle mulige områder," siger Liselott Blixt.

Blixt: Kontrol kan ovedrives 
Hun advarer også mod for meget kontrol. De nuværende regler for salg af kosttilskud er eksempelvis for strikse, mener hun.
"Her kan Lægemiddelstyrelsen jo kræve, at sælgeren skal kunne dokumentere, at alle deres kosttilskudsprodukter ikke er giftige," siger Liselott Blixt.

Hos Konservative erklærede partiets sundhedsordfører, Vivi Kier, sig villig til at diskutere problemstillingen med blokeringen af hjemmesider under den videre behandling af forslaget i udvalget.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V), der også deltog i førstebehandlingen, forsvarede lovforslagets mulighed for at blokere hjemmesider. Og han tror ikke, at tiltaget vil skabe præcedens for flere lignende tiltag på andre områder.

"Det er et redskab, som vi ønsker at kunne tage i brug, hvis intet andet hjælper,
og vel at mærke tage i brug af hensyn til forbrugernes sikkerhed og
sundhed," lød det fra ministeren. Han lagde ikke skjul på, at han forventer, at lovforslaget vedtaget af alle partier i Folketinget.

Danske Patienter erklærer sig uenige med skeptikernes indvendinger. De håber, at lovforslaget bliver vedtaget uden at blive lempet.

"Det er godt og nødvendigt, at Lægemiddelstyrelsen fremover skærper kontrollen og skrider hårdt ind over for virksomheder, der via deres hjemmeside sælger ulovlige lægemidler. Patienterne kan ikke være tjent med, at der er ulovlige lægemidler på markedet, som risikerer at skade patienterne," udtaler formand Lars Engberg, der også mener, at myndighederne skal gøre mere for at informere danskerne om farlig medicin på nettet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00