Flertal uden om regeringen vil afskaffe sparekrav til uddannelser

UDDANNELSE: Dansk Folkeparti støtter Socialdemokratiets valgløfte om at fjerne det årlige to-procentssparekrav i uddannelsessektoren. Støttepartiet vil tage det op med regeringen til efterårets finanslovsforhandlinger.

Dansk Folkeparti følger trop på Socialdemokratiets valgløfte om at afskaffe omprioriteringsbidraget på landets uddannelser.

Det siger partiets uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) til Altinget.

“Vi er nødt til at afskaffe omprioriteringsbidraget. Det kan ikke blive ved med at køre,” siger han.

Dermed danner der sig et flertal uden om regeringen for at droppe sparekravet, da Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF ifølge DR også bakker op.

Konkret lover Jens Henrik Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti vil tage afskaffelsen op i forhandlingerne om næste års finanslov, der begynder til efteråret.

“Der er nødt til at være en aftale om, hvordan det afvikles i finansloven. Om det så betyder, at det skal afvikles 100 procent med det samme, må vi se på. Men vi er nødt til at forholde os til, hvordan man planlægger en afvikling,” siger han.

Han er imidlertid ikke på nuværende tidspunkt parat til at stille ultimative krav til regeringen.

"Vi kan ikke gå ind til en finanslovsforhandling for at se, hvad vi kan finde frem til, og samtidig have et ultimativt krav om, at sparekravet skal væk nu.”

Intet nyt fra regeringen
Selvom både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker besparelserne væk, er der dog ikke meget, flertallet kan eller vil gøre, såfremt regeringen ønsker at fastholde det.

Dansk Folkeparti vil ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl ikke stille regeringen i mindretal ved at stemme for et eventuelt beslutningsforslag om at afskaffe omprioriteringsbidraget på denne side af finanslovsforhandlingerne.

Undervisningsminister, Merete Riisager (LA), og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget nyt om, hvor længe omprioriteringsbidraget på uddannelserne vil overleve.

”Vi kan ikke hive penge ud af uddannelsessektoren for evigt. Det siger sig selv. Men hvor længe besparelserne vil løbe, kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Vi fremlægger et forslag til næste års finanslov til august, hvor regeringens samlede prioriteringer vil indgå," skriver Tommy Ahlers i et skriftligt svar til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement), hvor du også kan læse om Socialdemokratiet tror på, at flertallet kan lykkes med at afvikle sparekravet uden om regeringen. Få gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Analyse: Kampen om Europas asylpolitik skaber nye dilemmaer for Danmark Analyse: Kampen om Europas asylpolitik skaber nye dilemmaer for Danmark Næste artikel Holstein: Skilsmissen mellem S og R er politisk logik Holstein: Skilsmissen mellem S og R er politisk logik